Kredi Svis oterao UBS u gubitak

07.11.2023

09:30

0

Autor: R.B.

Najveća švajcarska banka beleži prvi negativan rezultata od 2017. godine

Kredi Svis oterao UBS u gubitak
UBS banka - Copyright Tanjug/Michael Buholzer/Keystone via AP

Banka UBS je zabeležila neto gubitak od 785 miliona dolara za treći kvartal, i to je prvi takav gubitak u skoro šest godina. Razlog je poznat - integracija u svoje okrilje propale banke Kredi Svis, na zahtev države, što je koštalo dve milijarde dolara.

Generalni direktor UBS-a Serđo Ermoti nastoji da kompanija nesmetano prođe kroz najveće spajanje u oblasti finansija u poslednjih nekoliko decenija. Kompanija je smanjila troškove za više od 10 milijardi dolara, a u toku su pripreme banke za strateško preuređenje, o kom će više detalja biti u februaru.

Akcije banke skočile su za oko 30 odsto ove godine, jer investitori podržavaju Ermotijev plan da integriše profitabilne poslove Kredi Svisa, dok se ostatak ukida.

- Optimisti smo u pogledu budućnosti dok gradimo još jaču i sigurniju verziju UBS-a - rekao je Ermoti u izjavi u utorak koju prenosi Blumberg.

Ključna jedinica za upravljanje imovinom ostvarila je profit pre oporezivanja od 1,01 milijardu dolara, što je niže od procena analitičara. Nova sredstva klijenata dostigla su 22 milijarde dolara, a odeljenje Kredi Svisa za upravljanje imovinom zabeležilo je pozitivan tok gotovine prvi put za godinu i po. Profit u odeljenju za upravljanje imovinom je takođe bio niži od očekivanog.

UBS je saopštio da stalna neizvesnost u pogledu ekonomskih projekcija, uključujući povećanje kamatnih stopa centralne banke i geopolitičke tenzije, može uticati na spremnost klijenata da obavljaju transakcije u četvrtom kvartalu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike