Pali profiti: Bankama ne prija kada je skup novac

26.10.2023

11:19

0

Smanjeno uzimanje kredita i manji prometi u privredi oborile su i profitne stope najvećih banaka u Evropi

Pali profiti: Bankama ne prija kada je skup novac
Ilustracija - Copyright Profimedia

Najveća banka evrozone, francuska „BNP Pariba“ (BNP Paribas), saopštila je danas da je njen profit u trećem kvartalu pao za 4% međugodišnje na 2,66 milijardi evra.

Nasuprot tome, prihod BNP Pariba je u istom periodu porastao za 4% na 11,6 milijardi evra, prenosi CNBC.

Ovi rezultati su u skladu sa očekivanjima analitičara, s obzirom na to da je novac postao skup usled monetarnih zatezanja centralnih banaka i ekonomske krize koja pogađa mnoge ekonomije.

Ukupni prihod francuske banke od trgovanja pao je za više od 9% međugodišnje u trećem kvartalu, a ovaj pad je delimično nadoknađen porastom u oblasti usluga korporativnog finansiranja.

Klijenti banaka su manje skloni trgovini, što potvrđuje i izveštaj „Dojče banke“, koje prijavila pad prihoda od trgovine od 12% međugodišnje, a britanska banka „Barklis“ je registrovala pad od 13% u ovom segmentu.

Globalno bankarsko poslovanje „BNP Pariba“, koje se sastoji od izdavanja obveznica, sindiciranih kredita i upravljanja gotovinom, zabeležilo je skok za oko 20% u trećem tromesečju.

Ali, ne trpe baš svi zbog lošeg stanja svetske ekonomiije.

Bankarska grupacija "Goldman Saks" saopštila je prošle nedelje da je njen prihod u trećem kvartalu, od juna do septembra, dostigao 11,82 milijarde dolara. Kako je navedeno na sajtu banke, u trećem kvartalu zabeležili su zaradu od 2,06 milijardi dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike