Ponovo je plata najvažnija: Od posla očekuju bar 1.000 evra

21.11.2023

10:37

0

Autor: R.B.

Firma u kojoj bi se radilo ponovo se bira na osnovu materijalnog a ne socijalnih faktora, pokazalo istraživanjivanje Infostuda

Ponovo je plata najvažnija: Od posla očekuju bar 1.000 evra
Ilustracija - Copyright Freepik

Ljudima je prilikom biranja posla, odnosno firme u kojoj bi radili, sad najvažnija visina plate, pokazalo je najnovije istraživanje koje je tokom trajanja Regionalnog sajma poslova sproveo Infostud, u saradnji sa srodnim portalima iz regiona.

Ranije su na prvom mestu razloga za izbor posla bili međuljudski odnosi, ali je od prošle godine inflacija očigledno učinila svoje. Visina plate postala je ponovo najvažniji faktor, za 66% ispitanika, a dobri međuljudski odnosi su i dalje veoma važni ali nalaze se na drugom mestu, 64%, saopštio je Infostud.

Na trećem mestu nalazi se mogućnost učenja i napredovanja, sa 38%, a radno vreme odnosno njegova fleksibilnos je na četvrtom mestu sa 30%.

Sigurnost posla istakao je tek svaki peti ispitanik, tačnije 21%.

Na pitanje šta je po njihovom mišljenju najvažnije za dobijanje posla, najviše ispitanika iz Srbije smatra da su to znanja i veštine, 31%, a potom i njihova motivacija i želja za zaposlenjem, 22%.

Prethodno radno iskustvo je navelo 16% ispitanika, 10% je reklo da su to dobri kontakti i poznanstva a svega 7% je navelo stranačku pripadnost kao presudni faktor za dobijanje posla.

Za koliko bi (najmanje) radili?

Kada je reč o priželjkivanoj zaradi, i tu je očigledno došlo do "inflacije". Najveći broj ispitanika iz Srbije u proseku očekuje 1.000 evra, dok je prošle godine očekivanje bilo manje i iznosilo je 860 evra. To je otprilike koliko je i bila zvanična inflacija u Srbiji u poseldnjih godinu dana.

Ispitanici bi najradije radili u privatnoj kompaniji u stranom vlasništvu, 34% a najmanje njih, 15%, se izjasnilo da bi radilo u privatnoj kompaniji u domaćem vlasništvu.

Četvrtina anketiranih iz Srbije bi najradije radila kao preduzetnici, dok bi svaki peti ispitanik radio za državno preduzeće.

Anketa je bila regionalna a kada je reč o strahu od gubitka posla on je bio u padu i najizraženiji je u Srbiji, 27%, dok je najmanje prisutan među građanima Severne Makedonije i Slovenije, samo 17%.

U poslednjih godinu dana posao je promenilo najmanje ljudi iz Srbije, 38%, Bosne i Hercegovine – 34%, dok su posao u ovom periodu najviše menjali Hrvati – 44% i Makedonci – 43%.

U istraživanju je učestvovalo više od 6.600 ispitanika, od kojih je više od 2.500 bilo iz Srbije a među domaćim ispitanicima je bilo 54% zaposlenih, 40% nezaposlenih i 6% onih koji se još školuju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike