Pekare u Beogradu traže radnike, ali niko neće! Početna plata 80.000 dinara: "Bude se ujutru i peku se na 300 stepeni"

18.10.2023

12:10

0

Uprkos primamljivim ponudama, čini se da oglasi stoje predugo, a zainteresovanih radnika nedostaje

Pekare u Beogradu traže radnike, ali niko neće! Početna plata 80.000 dinara: "Bude se ujutru i peku se na 300 stepeni"
Copyright Profimedia

U Beogradu, na izlogu dve popularne pekare, osvanuli su upečatljivi oglasi za posao koji su privukli pažnju mnogih prolaznika. Prva pekara ima otvorena tri radna mesta sa platom u rasponu od 75.000 do 89.000 dinara. Druga pekara, smeštena na Voždovcu u prvoj zoni, traži radnicu sa početnom platom od 80.000 dinara.

Prolaznici su sa oduševljenjem komentarisali ove oglase, ističući da su plate iznad proseka za ovu vrstu poslova. Međutim, uprkos primamljivim ponudama, čini se da oglasi stoje predugo, a zainteresovanih radnika nedostaje.

Da li zbog konkurencije ili drugih faktora, ove pekare će verovatno morati da preispitaju strategiju zapošljavanja kako bi privukle adekvatan kadar i zadržale kvalitet usluge koji su im klijenti navikli.

- Ili ih oni često menjaju. Dve su mogućnosti. Dakle, jedna je da se radnici ne javljaju na oglas, a druga da im se nešto naknadno ne svidi ili da oni ne odgovaraju poslodavcima - kaže potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Zoran Nikolić, dodajući da je moguće da prijavljeni kandidati ne ispunjavaju propisane uslove za tu poziciju, piše "Telegraf".

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Dalje ističe da je situacija, zapravo, višeslojna.

- Te plate govore i da pekarama dobro ide. Znači da kada ljudi biraju na šta će trošiti novac - uvek biraju hranu - kaže sagovornik i ističe sledeće:

"Moram da primetim da je poražavajuće da radnik koji obavlja prostije radne zadatke ima višu početnu platu od nastavnika i profesora u prosveti. Govorim o osnovnom i srednjem obrazovanju. To je poražavajuće za nas kao društvo".

Komentariše i da je radnike pekare, zapravo, teško naći.

"Pazite, oni se bude u četiri ujutro, pa treba da se peče, na 300 stepeni...", navodi pojedinosti koje u oglasu ne stoje, a koje, zapravo, verovatno objašnjavaju platu od 80.000 dinara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike