Prvi put u Srbiji, ali i na Zapadnom Balkanu: Stanari zgrade dobili zeleni kredit

06.11.2023

12:32

0

Autor: R.B.

Stanari tri zgrade u Svilajncu uvode sebi grejanje na gas i menjaju spoljnu stolariju u zajedničkim prostorijama kreditom uz podršku EBRD-a

Prvi put u Srbiji, ali i na Zapadnom Balkanu: Stanari zgrade dobili zeleni kredit
Ilustracija - Copyright Ministarstvo zaštite životne sredine

Čak za 48 odsto će ubuduće imati manji račun za grejanje stanari tri zgrade u Svilajncu koji su podigli prvi zeleni kredit za energetsku efikasnost u Srbiji. Kredit je odobrila Erste banka, u okviru pilot-projekta koji sprovodi sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kroz Program finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan.

- Prethodni sistem grejanja bio je predimenzioniran, pošto je originalno projektovan za četiri zgrade. Izdvajali smo ogromna sredstva za nabavku mazuta, od 70.000 do 80.000 evra godišnje, i morali smo da plaćamo domara da upravlja tim sistemom. Osim toga, imali smo jako visoke troškove za zajedničku električnu energiju zbog velike potrošnje starih pumpi i složenog sistema rada mazutne kotlarnice. Zbog zastarele tehnologije nismo imali nikakvu mogućnost precizne regulacije, tako da je kotlarnica trošila mnogo energenata uz jako mali učinak. Rezultat toga bio je da smo tokom zimskog perioda dobijali loše grejanje – u proseku šest sati rada grejanja dnevno u punom kapacitetu i nekoliko sati tzv. tihog hoda grejanja - objašnjava ovaj višegodišnji problem stanar Saša Žudić.

Po ovom programu stanari će dobiti i bespovratni podsticaj u iznosu od oko tri miliona dinara, za kredit od 10 miliona dinara (85.000 evra), kojim će zameniti kotao na mazut onim na gas, a uz to promeniti staru stolariju savremenom.
Stanari u 69 stanova na ovaj način dobiće daleko kvalitetnije grejanje i pojedinačno će moći da podešavaju željenu temperaturu, te će grejanje plaćati shodno potrošnji.

Pored troškova nabavke generatora, iz kredita stambenoj zajednici u Svilajncu finansiraju se i svi prateći troškovi poput potrošnog materijala i priključka na gasnu infrastrukturu.

Takođe će biti zamenjena ulazna vrata na svih 12 ulaza. Ugradnjom aluminijumske stolarije visokih energetskih performansi rasipanje energije iz zajedničkih delova zgrade biće svedeno na minimum. Elaborat energetske efikasnosti koji je rađen za potrebe procene opravdanosti investicije pokazao je da će primarna potrošnja energije biti smanjena za 48 odsto, a emisije CO2 za čak 55 odsto.

„Svemirski brod“ u kotlarnici

Novcem iz kredita finansirana je ugradnja savremenog gasnog generatora dva i po puta manje snage, sa savremenim sistemom preciznih pumpi, ventila i delitelja toplote koji omogućavaju znatno racionalniju i uravnoteženiju potrošnju gasa. Sistem je potpuno automatizovan, sa bežičnim očitavanjem potrošnje.

Skupštine stanara ne baš rado viđeni klijenti

Ovo nije prvi „zeleni kredit“ uopšte u Srbiji, ali jeste za stambene zajednice, koje nisu rado viđeni klijenti u srpskim bankama. Erste je jedna od samo nekoliko banaka koje uopšte žele da posluju sa stambenim zajednicama.

- Zeleno finansiranje postaje sve važnije u cilju održivog razvoja i igra značajnu ulogu u globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promena i drugih ekoloških izazova. Ponosni smo što već nekoliko godina zajedno sa EBRD-om kroz GEFF program aktivno promovišemo energetsku efikasnost u domaćinstvima. Raduje nas što iz godine u godinu raste interesovanje građana da ulaganjem u zelena rešenja smanje ne samo troškove, već i svoj uticaj na životnu sredinu. Kreditima za stambene zajednice pružamo priliku još većem broju njih da unaprede svoj životni prostor radi većeg komfora, uštede i održive budućnosti - rekao je Marko Čubrić, direktor Direkcije za upravljanje ekspres ekspoziturama i poslovnim saradnjama iz Erste banke.

EBRD GEFF program u Srbiji je aktivan od 2019. godine i do danas je preko 5.000 domaćinstava u zemlji uložilo u uštedu energije uz pomoć GEFF finansiranja.

- Zadovoljstvo nam je da vidimo da je Erste banka Srbija prva banka u regionu Zapadnog Balkana koja je odobrila GEFF kredit stambenoj zajednici i nadamo se da će ovaj primer dati podstrek i drugim stambenim zajednicama da se prijave. Zajedno sa našim donatorima, Evropskom unijom, Austrijom i Japanom, i sa našim partnerskim finansijskim institucijama, nastavićemo da radimo na podsticanju zelenih investicija u stambenim zgradama kako bismo doprineli dekarbonizaciji u zemljama Zapadnog Balkana - istakla je Aleksandra Vukosavljević, direktorka EBRD-a za finansijske institucije za Zapadni Balkan i Istočnu Evropu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike