Nema prodaje stana bez pasoša: Rok i za stare zgrade

30.05.2023

12:29

0

Sve nove zgrade moraju imati energetski pasoš a za stare rok da ga nabave je od tri do 10 godina

Nema prodaje stana bez pasoša: Rok i za stare zgrade
Ilustracija - Copyright Pixabay/Profimedia

Izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji su spremne i donose značajne novine što se tiče obaveze energetske efikasnosti zgrada – elementa zbog kojeg Srbija ima ogroman trošak rasute energije.

Zgrade koje se budu gradile posle usvajanja izmena i dopuna Zakona, moraće da imaju energetski pasoš i stanovi neće moći ni da se kupuju ni prodaju ukoliko ga investitor odnosno zgrada ne poseduje, istakao je ministar građevine Goran Vesić danas u Beogradu na otvaranju Prvog stručni simpozijum o energetskoj efikasnosti zgrada na Zapadnom Balkanu i u regionu.

- Za stare stambene zgrade postoje tri roka. Prvi je od tri godine za zgrade gde je vlasnik država. Država je sebi dala obavezu da za tri godine pribavi sertifikate o energetskom svojstvu svake zgrade. Za poslovne zgrade, banke i slično rok je pet godina a poslednji je za stambene zgrade, od 10 godina, i te sertifikate neće pribavljati stanari već lokalna samouprava - rekao je ministar.

On je podsetio da je uvedena je i obaveza da sve zgrade, privatne i državne, od preko 10.000 kvadrata moraju da imaju sertifikate zelene gradnje, postoji nekoliko međunarodnih sertifikata i projekat će morati da se šalje u Njujork, Berlin i drugo.

- Svi koji grade pre dobijanja upotrebne dozvole moraće da dostave dokaz o kretanju građevinskog otpada, takođe i da obezbede polisu osiguranja od štete prema trećem licu i tako obezbedi sredstva u slučaju nastale štete na okolnim objektima, ali će polisu moći da naplati i lokalna samouprava ukoliko ulice ne vrate u prvobitno stanje ukoliko dođe do oštećenja prilikom gradnje. Desi se da investitor bude odgovoran zakonski ali ne postoji način da se šteta naplati, tako da će ovo biti rešeno - rekao je Vesić.

Ušteda energije ekonomski i bezbednosni prioritet

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Plamena Halačeva, rekla je da je ušteda energije prioritet te da je rat u Ukrajini napravio veliki potres na globalnom tržištu i najveću energetsku krizu do sada.

- U celoj Evropskoj uniji nastala je urgentna potreba za energetskom tranzicijom. Ovo je nešto što dele sve zemlje i za nas je važno da ovu energetsku krizu identifikujemo i rešavamo zajedno. Prošle godine smo izdvojili jednu milijardu evra za energetsku podršku. Pola za direktnu budžetsku podršku i drugi deo za infrastrukturu, potrebne investicije za sektor obnovljive energije - rekla je Halačeva.
Istakla je da je obnovljiva energija jeftinija, efikasnija i čistija kao i da pruža neophodnu nezavisnost.

Stalni predstavnik UNDP u Srbiji, Jakup Beriš, rekao je da je energetska efikasnost zgrada prioritet i na regionalnom ali i na globalnom nivou, i zahvalio je vladama Japana, Slovačke i Nemačke na podršci jer to pokazuje koliko međunarodni partneri uviđaju značaj ove teme.

- Ovo je nešto što se tiče svakog pojedinca u stambenom sektoru i svakoga ko živi u stambenoj zgradi jer energetska efikasnost može znatno da umanji troškove domaćinstva. Takođe može da znatno umanji emisiju ugljendioksida i na taj način je značajno za životnu sredinu i svakako izuzetno doprinosi smanjenju zagađenja vazduha i na taj način unapređenju javnog zdravlja - rekao je Beriš.

Srbija nije sama na ovom putu, dodao je Beriš i da svi imaju da nauče mnogo toga jedni od drugih, da mnoge zemlje sprovode mere za energetsku efikasnost i eksperimentišu u tom pogledu.

- Ovakav skup predstavlja odličnu priliku za razmenu znanja, iskustva i ideja kako bi se sve to prilagodilo specifičnim potrebama svake zemlje - rekao je Beriš.

Ovaj dvodnevni simpozijum organizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz podršku vlada Nemačke, Slovačke i Japana sa ciljem da pomogne Srbiji i zemljama regiona da ubrzaju primenu mera za povećanje energetske efikasnosti, kako bi smanjile potrošnju energije, troškove snabdevanja energijom, emisije gasova sa efektom staklene bašte i zaštitile životnu sredinu i zdravlje građana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike