Cena dizela neće rasti, bar ne za građane

18.10.2023

09:15

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da je država spremna da preuzme trošak rasta cena na berzi da bi na pumpama ostala niža

Cena dizela neće rasti, bar ne za građane
Ilustracija - Copyright Profimedia

Rast cena gasa i nafte veliki je problem i za Srbiju i predsednik Aleksandar Vučić je najavio da će država preduzeti mere kako cena dizela više ne bi rasla na pumpama. Vučić je rekao da je sada potrebno da se obrati pažnja na rešavanje problema kao što je taj da je Bugarska podigla takse za ruski gas koji gasovodom Balkanski tok stiže i u Srbiju.

- Mi i Mađari smo juče reagovali zajedničkim saopštenjem, Siniša Mali je potpisao rešenje sa Sijartom, Orban i ja smo odobrili. Čudne stvari se dešavaju, gas opet skače, nafta opet skače. U jednom danu posle izbijanja sukoba Izrael – Palestina, dogovorili smo da ne damo da dizel dalje ide naviše bez obzira koliko mi to morali da platimo - rekao je predsednik.

On je istakao da su naše rezerve dizela na 65 dana i nafte 73 dana, rezerve gasa 700 miliona kubnih metara.

- Ali ako nam neko zavrne dotok gasa onda smo opet u problemu. Međutim, bolje smo se spremili nego većina drugih. Imamo podatke koliki su njihovi skladišni kapaciteti u Evropi popunjeni, naši su u zemlji popunjeni 100 odsto i gotovo 100 odsto onoga što smo iznajmili u Mađarskoj - rekao je predsednik.

Predsednik Republike kaže da je ekonomska situacija u svetu zategnuta.
- Kada je skup novac i rat imate visoke kamatne stope, i problem za obrtna sredstva u industriji, građevinskoj industriji i svemu. Zato vam je Evropa gotovo pa u recesiji. Ukoliko se nastavi sukob Izrael i Palestina biće još gore - ocenio je predsednik.

Bugarske mere protiv - Srbije i Mađarske

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto u zajedničkom saopštenju naveli su da je odluka Bugarske da uvede porez na ruski gas neprijateljski korak protiv Mađarske i Srbije, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

- Ova nova bugarska regulativa ugorožava bezbedno snabdevanje energijom u Mađarskoj i Srbiji - navedeno je u saopštenju u kome se dodaje se da Evropska unija nije uvela sankcije na isporuke prirodnog gasa iz Rusije, te je argumentacija bugarskog premijera u potpunosti netačna.

Takva odluka podriva evropsku solidarnost i ugrožava energetsku bezbednost, kako zemlje članice Evropske unije, tako i zemlje kandidata.

- Mađarska i Srbija će usaglasiti svoje stavove i na adekvatan način odgovoriti na ovu kontraverznu odluku Bugarske - navodi se u zajedničkom saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike