Cena nafte se smirila, ali na neprijatnih 90 dolara

16.10.2023

10:06

0

Autor: R.B.

Crno zlato je povratilo deo stabilnosti cene nakon izuzetno prevrtljive prošle nedelje

Cena nafte se smirila, ali na neprijatnih 90 dolara
Naftno polje - Copyright AP Photo/Martin Meissner, File

Sirova nafta je ovu nedelju započela trgovinu na berzama po cenama relativno stabilnijim od prošle izuzetno neuravnotežene cene, sa dva velika pada i naglim rastom u petak.

U jutarnjem trgovanju u Aziji, nafta tipa brent i američki WTI trgovani su uz blagi gubitak između 0,3% i 0,4%, nakon što su u petak porasli za oko 6% u najvećem jednodnevnom porastu od aprila, javlja Oilprice.com.

Brent je trenutno na njujorškoj berzi 90,4 dolara a bio je u sredu na 85, dok je WTI sa 82,9 dolara za barel došao na 87,5.

Screenshot: ICE berza
Cena brenta u poslednja tri meseca

 

Najnovija eskalacija oružanog nasilja na Bliskom istoku, uz pooštravanje sprovođenja petrolejskih sankcija Rusiji od stane SAD (kazne za dva tankera zbog nepoštovanja maksimalne cene koju je odredila G7), bila je razlog što niko nije mogao da predvidi ni približnu vrednost barela nafte.

Vest o sankcijama izazvala je novu zabrinutost za sigurnost snabdevanja ruskom naftom, iako je američko ministarstvo finansija ponovilo ono što je govorilo od početka sankcija - da nije cilj da ograniči snabdevanje.

U međuvremenu, trgovci čekaju najnovije vesti iz Gaze, nakon što je Izrael upozorio lokalno stanovništvo da se iseli dok se priprema za sledeći korak u svojoj odmazdi nakon napada Hamasa od prošlog vikenda.

- Investitori pokušavaju da shvate uticaj sukoba, dok kopneni napad velikih razmera nije počeo posle roka od 24 sata kada je Izrael prvi obavestio stanovnike severne polovine Gaze da beže na jug – rekao je analitičar kompanije „Nisan sekjurities“ Rojtersu ranije danas.

Sve zavisi od dotoka

- Istorijski gledano, bliskoistočni sukobi retko su se pretvarali u stalni rast cena nafte kada nisu poremetili snabdevanje - rekao je u međuvremenu za „Blumberg“, Han Žong Liang, investicioni strateg u „Standard čartered“.

Međutim, ovaj put se čini da je situacija drugačija, kaže Han, koji je takođe rekao da „postoji mali rizik od direktnog i indirektnog prekida u snabdevanju“.

Najveći rizik, prema analitičarima i drugim posmatračima, čini se da je potencijalna umešanost Irana u nasilje. Ministar spoljnih poslova zemlje nedavno je upozorio da postoji rizik od širenja sukoba ako Izrael nastavi svojim sadašnjim putem.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike