Pada i srpsko tržište nekretnina: Stanova kupljeno sedam odsto manje

22.09.2023

11:06

0

Autor: G.M.Š.

Izduvavanje sveskog tržišta zbog nestanka „jeftinog novca“ visokih cena prelilo se i u Srbiju

Pada i srpsko tržište nekretnina: Stanova kupljeno sedam odsto manje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cene nekrentina počele su da padaju a sve manje se preskupih stanova kupuje i u Srbiji, pokazuju podaci statistike. Današnji izveštaj Republičkog geodetskog zavoda za prvo polugodište 2023. pokazuje da je na domaćem tržištu nepokretnosti „nastavljen trend stabilizacije i smirivanja“ nakon dvogodišnjeg, izrazito dinamičnog rasta, koji je usledio posle izbijanja pandemije korona virusa".

Iako je tržište nepokretnosti i dalje po obimu na višem nivo u odnosu na predpandemijske vrednosti, sa ukupnom količinom novca korišćenom za kupovinu nekretnina od 3,3 milijardi evra, to je pad od sedam odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvoj polovini 2023. godine iznosio je 60.014, što je za 26 odsto više u odnosu na drugi kvartal 2019. godine (pre izbijanja pandemije korona virusa) ali za 12 odsto manje nego u drugom kvartalu 2022. godine.

Kada je reč o načinu plaćanja, sedam odsto svih prometovanih nepokretnosti plaćeno je iz kredita, što je pet odsto manje nego lane, a iz kreditnih sredstava najviše su plaćeni stanovi (ukupno 18 odsto).

Najskuplji kvadrat u Beogradu - 11.475 evra

Najveći udeo u ukupnoj vrednosti tržišta nepokretnsti zauzima prodaja stanova (1,8 milijardi evra), sa učešćem od 54 odsto od ukupno prometovane vrednosti. Za kuće je izdvojeno 257,6 miliona evra (8 odsto od ukupne vrednosti), za građevinsko zemljište 220 miliona evra (7 odsto od ukupne vrednosti), za poslovne prostore 178 miliona evra (5 odsto od ukupne vrednosti), za poljoprivredno zemljište 105,3 miliona evra (3 odsto od ukupne vrednosti).

U Beogradu, u prvom polugodištu 2023. godine za nepokretnosti je izdvojeno ukupno 1,7 milijardi evra, od čega je najviše potrošeno na kupovinu stanova – 1,1 milijardi evra.

Najveće cene su postignute za stanove u Beogradu, gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 11.475 evra na lokaciji Beograd na vodi, dok je najveća suma izdvojena za stan, u istom kompleksu, i iznosi 2.601.888 evra. Najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za 4.802.000 evra dok je najskuplje parking mesto plaćeno 58.400 evra, na teritoriji iste opštine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike