Siniša Mali: Uspešno se borimo sa inflacijom, cene idu dole

14.09.2023

11:40

0

Autor: 24sedam

Inflacija u Srbiji se smanjuje, savladana je i Vlada očekuje da će krajem godine da iznosi oko osam odsto, izjavio je danas potpredsednik Vlade i ministar finansija

Siniša Mali: Uspešno se borimo sa inflacijom, cene idu dole
Copyright Printscreen / Instagram/mali_sinisa

Ministar finansija Siniša Mali kaže da se u Srbiji uspešno vodi ekonomska borba da realan dohodak građana bude veći od rasta cena kako bi se zadržao i očuvao životni standard.

- Borimo se za to da se snize cene osnovnih životnih namirnica i sjajna je vest da se ide sa nižim cenama, jer to pokazuje brigu za ljude - rekao je Mali gostujući u Jutarnjem programu Hepi televizije.

On je naveo da se, „uprkos licemernim komentarima na pojeftinjenje pojedinih proizvoda“, neće odustati od politike koja znači borbu za dobrobit građana, te da će se nastaviti sa povećanjem plata, penzija, isplatama pomoći građanima.

- Naša politika podrazumeva kontinuirano povećanje plata i penzija da bi građani imali veći standard i da bismo se odbranili od rasta cena - navode se reči ministra Malog u saopštenju Minstarstva finansija.

Ministar je naglasio da je u prvih šest meseci ove godine rast penzija iznosio 6,3 odsto u realnom iznosu, u odnosu na inflaciju, te da će se nastaviti sa podizanjem iznosa penzija prvo u oktobru 5,5 odsto, potom još 14,8 odsto u januaru sledeće godine.

- Desila nam se svetska kriza, prvo sa problemima u lancima snabdevanja, potom energetska, ali ćemo uprkos tome imati BDP u apsolutnom iznosu između 68 i 69 milijardi evra, dok je 2012. BDP u apsolutnom iznosu iznosio 33 milijarde evra - naglasio je Mali.

On je poručio da je realan rast plata (kada se odbije nivo inflacije) u junu u odnosu na jun prošle godine iznosio 1,2 odsto, što znači da i pored inflacije i penzije i plate rastu, a time i životni standard naših građana.

- Uspevamo da rast zarada i penzija bude iznad inflacije koju za sledeću godinu očekujem na nivou od oko 4,6 odsto - rekao je Mali.

Sledi pomoć građanima

Osvrnuo se i na najavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će penzionerima biti isplaćena pomoć od po 20.000 dinara, rečima da je to lepa vest i da ima novca za ovu pomoć, kao i za isplatu po 10.000 dinara za svako dete do 16 godina koja će početi krajem septembra, a za koju je do sada prijavljeno više od milion dece.

Mali je istakao da je država preuzela teret krize na sebe kontrolisanim cenama osnovnih životnih namirnica, gasa, struje, brašna, koje je, kako je rekao, najjeftinije u regionu. On je poručio da u Srbiji nije bilo nestašica hrane kada je krenula epidemija korone, iako su u nekim zemljama u tom periodu bili prazni rafovi.

- Kada su krenule nestašice u svetu napunili smo robne rezerve osnovnim namirnicama da ne bismo imali nestašice, jer ako dolazi do poremećaja na tržištu može doći do nestašica. O tome smo razmišljali unapred i nisu se desile nestašice - poručio je Mali.

On je zaključio da je Srbija na dobrom putu da ostvari zacrtani cilj da 2025. godine prosečna plata iznosi 1.000 evra i penzija između 430 i 450 evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike