Napad na cene: Makedoncima zabranjen popust jer sve ide 10 odsto niže

13.09.2023

15:53

0

Autor: 24sedam

U Makedoniji najavljeno opšte pojeftinjenje prehrambenih proizvoda, u Hrvatskoj na 1.300 proizvoda

Napad na cene: Makedoncima zabranjen popust jer sve ide 10 odsto niže
Ilustracija - Copyright Promo

Administrativno smanjenje cena, koje je u regionu počelo nedavno u Crnoj Gori a od danas se primenjuje u ograničenom obimu i u Srbiji, najavljuje se i u Makedoniji i Hrvatskoj.

Ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši najavio je danas donošenje odluka o zabrani akcijske i promotivne prodaje i o smanjenju i zamrzavanju cena prehrambenih proizvoda.

Zabrana snižavanja cena privremeno se uvodi zbog potencijalne manipulacije cenama.

Bekteši je na konferenciji za novinare rekao da je Ministarstvo ekonomije Vladi poslalo predlog odluke da se svim trgovinskim lancima i trgovcima zabrani da nude akcijsku i promotivnu prodaju do 30. novembra.

- Možda ovo izgleda čudna odluka, imajući u vidu da ćemo time uskratiti građanima određena smanjenja cena. Ali, nije tako zbog toga što će naredne sedmice da sledi odluka o smanjenju cena iz prehrambene industrije - rekao je Bekteši.

Prema njegovim rečima, odluka o zabrani akcijske prodaje se donosi "zato što je primećeno da određeni lanci supermarketa prave prevaru sa mogućnosti da naprave akcijsku prodaju ili određene kampanje".

Veliki profiti crno na belo

Prema analizama Ministarstva ekonomije Makedonije postoji veliki prostor da se dodatno smanje cene prehrambenih proizvoda.

Ministar ekonomije kaže da svi završni računi, posebno velikih lanaca supermarketa "pokazuju da nemaju smanjenje, već povećanje prihoda u prošloj godini" i dodao da su "od kraja 2019. berzanske cene u svetu porasle 23,3 odsto, a u Severnoj Makedoniji, nažalost, 47 odsto".

- Da bi bilo načisto i potrošačima i građanima ovu mogućnost neće imati i tačno će znati koliko ja određena cena, a ne da se kalkuliše dnevno ili sedmično tim cenama i da se dovode u zabludu potrošači i građana - rekao je Bekteši.

Ministar ekonomije je rekao da očekuje da će do ponedeljka, pre nego bude doneta odluka o zamrzavanju cena prehrambenih proizvoda, linearno za najmanje 10 odsto biti smanjenje cene svih prehrambenih proizvoda.

- Ovo će biti preneseno kao stav Ministarstva ekonomije svim trgovinskim lancima -  rekao je Bekteši i dodao da će se sutra sastati sa predstavnicima sedam ili osam velikih trgovinskih lanaca.

Akcije i popusti i kod Hrvata

Predsednik hrvatske vlade Andrej Plenković sa pet ministara održao je danas sastanak sa predstavnicima trgovačkih lanaca povodom inicijative da se cene određenog broja artikala vrate na nivo poslednjeg dana prošle godine.

Fabris Peruško iz „Fortenove“, pod čijom je upravom veliki lanac „Konzum“ (i „Merkator“) rekao je da će u tom lancu od petka krenuti s akcijama na oko 360 proizvoda plus još hiljadu kojima će cene biti snižene.

U Srbiji je akcija sa sniženjima 20 najosnovnijih prehrambenih i higijenskih proizvoda krenula danas a najavljeno je da će vrlo brzo biti na listu dodato još deset proizvoda.

Svi proizvodi sa sniženom cenom po dogovoru trgovaca i Vlade nose na rafovima oznaku „Bolja cena“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike