Brnabić: Još se sa MMF utvrđuje da li struja mora da poskupi

13.09.2023

15:16

0

Premijerka kaže da se još vode razgovori oko cene struje i da li je neizbežno da se ona menja

Brnabić: Još se sa MMF utvrđuje da li struja mora da poskupi
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas u Valjevu da se još uvek razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o povećanju cena električne energije i da će se Vlada Srbije truditi da ne bude poskupljenja ili da bar budе minimalnо.

- Nema potrebe da cena električne energije „dramatično“ raste – kaže Branabić.

Predsednica Vlade kaže i da je imala radni sastanak sa članovima Nadzornog odbora  EPS, sa vršiocem dužnosti generalnog direktora Dušanom Živkovićem i sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović o pripremama za grejnu sezonu.

- Mi imamo potpuno pripremljeno sve za ovu zimsku sezonu, na našim deponijama uglja je preko 2,1 milion tona uglja. Imamo dodatno pokrivene količine, a dnevno otprilike kopamo 100.000 tona uglja iz naših kopova i skladištimo na deponije. Pored toga, imamo dodatno pokrivene količine koje idu u luku Konstancu ili Ploče - rekla je ona i dodala da će se pregovarati možda i sa lukom Ploče o dodatnim kapacitetima za skladištenje.

Premijerka se osvrnula i na povećanje akciza i na njihov uticaj na inflaciju.

– Što se tiče povećanja akciza, ono je praktično i predviđeno rebalansom budžeta. Međutim, kada pričamo o tome, uvek treba da imamo u vidu da to takođe prati odnosno ide paralelno sa povećanjem plata i penzija. Mi smo najavili dodatno povećanje plata - najmanje od 10 odsto u javnom sektoru od 1. januara 2024. godine, dodatno povećanje penzija od 1. januara 2024. godine za 14, 6 odsto, jednokratnu finansijsku podršku penzionerima 20.000 dinara do kraja novembra - objasnila je ona.

Brnabićeva je dodala da se očekuje rekordno povećanje minimalne cene rada od januara 2024. godine.

- Kada pričamo o svemu ostalom, treba imati u vidu da se i plate i penzije kontinuirano povećavaju i da samo recimo u Valjevu u poslednjih pet godina imamo povećanje prosečne plate preko 75 odsto. Ništa drugo nije "skočilo" 75 odsto, inflacija je bila mnogo niža, kao i akcize – rekla je Brnabić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike