Podizanje kamatnih stopa podbacilo: Inflacija evrozone se ne pomera nadole

31.08.2023

11:46

0

Autor: 24sedam

Godišnja inflacija u evrozoni ostaje nepromenjena u avgustu i nivo cena je za 5,3 odsto veći nego što je bio pre godinu dana

Podizanje kamatnih stopa podbacilo: Inflacija evrozone se ne pomera nadole
Ilustracija - Copyright Profimedia

Inflacija je u evrozoni još daleko od cilja ECB, i avgustovski nivo od 5,3 osto je više nego duplo veći od ciljanog, pokazuju novi podaci Evrostata.

Inflacija u 20 zemalja koje koriste jedinstvenu valutu ostala je stabilna u avgustu, što pokazuje da podizanje kamatnih stopa ne daje očekivani rezultat. Pogotovo pošto su cene energije, kao generator inflacije u prethodnom periodu, značajno pale u poslednjih 12 meseci.

Ipak mere Evropske centralne banke su učinile da je bazna inflacija, kao ključni parametar koji ignoriše nestabilne cene hrane i energije, pala sa julskih 5,5 na avgustovskih 5,3 odsto.

Cene energenata su u avgustu pale blažim tempom (-3,3 odsto prema -6,1 odsto u julu), dok je usporavanje zabeleženo kod cena hrane, alkohola i duvana (9,8 odsto prema 10,8 odsto), kao i kod neenergetskih industrijskih dobara ( 4,8 odsto prema 5,0 odsto) i usluge (5,5 odsto prema 5,6 odsto).

Na mesečnom nivou potrošačke cene su u avgustu porasle za 0,6 odsto.

U Srbiji najbližćem delu evrozine, u Hravstkoj, potrošačke cene su u avgsutu porasle na 7,8 odsto međugodišnje. To je prvi rast inflacije nakon osam meseci pada i julskih 7,3 odsto, pokazuje prva procena Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Nemci jedini veliki sa padom

Ovakvi parametri u Evropi su i razlog zbog kojeg nemačka centralna banka predviđa da će privreda zemlje, najveća evropska, ponovo manje-više stagnirati u tekućem kvartalu - dodajući niz slabih performansi.

Nemački bruto domaći proizvod stagnirao je u drugom kvartalu nakon pada u oba prethodna dva kvartala, jer se zemlja borila sa visokim cenama energije, rastućim troškovima zaduživanja i slabostima Kine, koja je bila ključni trgovinski partner.

Međunarodni monetarni fond prognozirao je prošlog meseca da će Nemačka biti jedina velika svetska ekonomija koja će se ove godine smanjiti, čak i sa slabim ekonomskim rastom širom sveta usred porasta kamatnih stopa i pretnje od rastuće inflacije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike