Inflacija na silaznoj putanji, ali i dalje problematične cene hrane i energije

07.09.2023

19:45

0

Autor: 24sedam

Stopa inflacije hrane i dalje je viša nego na globalnom nivou

Inflacija na silaznoj putanji, ali i dalje problematične cene hrane i energije
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Inflacija se u Adria regionu nalazi na silaznoj putanji, a takvo kretanje očekuje se i u narednim mesecima. Do odstupanja u ovom periodu moglo bi da dođe zbog cena hrane, ali i eventualne pojave energetskih šokova, navodi analitički tim Bloomberg Adrije.

Kako cene energenata beleže međugodišnji pad, u kategorijama energije i transporta pojavili su se deflatorni pritisci, što je stopu inflacije povuklo naniže, rekli su analtičari.

Cena energenata sve bitnija...

- Predviđamo da će se ovaj efekat nastaviti, jer se cene u okviru ovog segmenta prelivaju na druge kategorije. Glavni pokretač inflacije u svim zemljama Adria regiona je i dalje hrana, čije cene u većini zemalja rastu dvostruko brže od ukupnih stopa. Iako svetske cene hrane padaju, preovladavaju domaći faktori ponude, posebno ako imamo u vidu nepovoljne vremenske uslove za poljoprivredu - navodi se u poslednjem izveštaju analitičkog tima.

Što se tiče energenata, njihova cena postajaće sve bitnija kako se bude približavala zima, naročito u onim zemljama koje nisu uspele da se snađu i reorganizuju zalihe. To ne znači da se očekuje nova energetska kriza do kraja godine, ali postoje rizici zbog smanjenja obima proizvodnje nafte OPEC+ i nepovoljnih vremenskih uslova koji mogu da umanje efektivnost hidroelektrana. "Ne zaboravimo hronične pritiske da se pređe na održive izvore energije, kao i geopolitičke rizike", dodali su analitičari.

Analitičari su izračunali i kako će se kretati inflacija ako dođe do ponovnog energetskog šoka.

- Naša je pretpostavka da će cenovni šokovi u pogledu energetike biti prisutni do kraja godine, kao i u 2024. Skok cena će do kraja godine ipak biti upola manji od energetske inflacije iz druge polovine prethodne godine, a u 2024. će doći do postepenog usporavanja rasta cena energetana - rekli su iz analitičkog tima.

Ako dođe do energetskog šoka, koji su analitičari definisali kao međugodišnji rast cena od 11 odsto u drugoj polovini godine, onda će i ukupna inflacija na kraju godine biti viša. Slovenija i Hrvatska će zabeležiti manji skok ukupne inflacije (za 2,8 i 3,2 procentna poena), dok bi se efekti ovakvog skoka cena više osetili u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini (za po više od pet procentnih poena).

Značajno za poslovno okruženje

- Profil inflacije u drugoj polovini 2023. će u velikoj meri biti određen visokom bazom iz istog perioda prethodne godine, dok će je naniže vući troškovni pritisci, koji su niži nego što su bili u 2022. Proizvođačke cene su u stalnom padu (i u većem delu Evrope), pod jakim uticajem pada cena energije, koji će se odraziti na potrošačke cene - pišu iz analitičkog tima.

Oni dodaju da će inflacija i dalje biti iznad istorijskih proseka, što znači i da će ukupna ekonomska aktivnost u Adria regionu biti nešto iznad očekivanja.

S obzirom na to da nominalne plate širom regiona jure za rastućim troškovima života, potražnja ostaje uporna, a to znači da bi inflacija mogla 'lakše' da usporava.

Iz ugla preduzeća, ublažavanje inflatornog okruženja poslovno okruženje čini predvidljivijim. Preduzeća će moći da preciznije planiraju, a sa druge strane mogu i bolje da uoče finansijske uslove za godine koje dolaze, zaključuju analitičari.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike