Evrozona će porasti još manje: Brisel smanjio prognozu za 2023. i 2024.

11.09.2023

13:05

0

Evropska komisija smanjila je za 0,3 procentna poena svoje prognoze ekonomskog rasta za evrozonu u 2023. i 2024. godini

Evrozona će porasti još manje: Brisel smanjio prognozu za 2023. i 2024.
Ilustracija - Copyright Profimedia

Evrozona će ove godine porasti samo 0,8 odsto a sledeće 1,3 odsto, posebno zbog teškoća u Nemačkoj i njenoj industriji, revidirane su nove procene iz Brisela.

Ranije se, u maju, očekivalo da će 20 zemalja koje koriste evro beležiti rast ove godine 1,1 odsto, a za iduću godinu očekivanja su bila 1,6 odsto.

Rast će biti manji ali bar inflacija nastavlja da usporava. Brisel sada računa na prosečan rast potrošačkih cena od 5,6 odsto u 2023. godini, što je 0,2 poena manje u odnosu na poslednju prognozu u maju, i rast od 2,9 odsto u 2024, odnosno 0,1 procenat više nego prognozirano u maju, navodi se u saopštenju objavljenom danas.

- Slabost u domaćoj tražnji, posebno potrošnji, pokazuje da visoke potrošačke cene koje i dalje rastu za većinu dobara i usluga vrše veći pritisak od očekivanog - navodi se u saopštenju Komisije.

Evropski komesar za ekonomiji Paolo Đentiloni rekao je na konferenciji za novinare da se očekuje "dalje slabljenje narednih meseci" kada će se privreda suočavati sa više izazova.

Ključni izvor slabosti evropske privrede je Nemačka, čija privreda je pogođena višim cenama energije i usporenom tražnjom u Kini, važnim trgovinskom partneru.

Evropska komisija predviđa da će nemačka privreda ove godine beležiti pad od 0,4 odsto, dok taj pad prema Međunarodnom monetarnom fondu iznosi 0,3 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike