Muke korisnika stambenih kredita: Rata veća i za 250 evra, a još će...

05.09.2023

07:35

0

Do kraja septembra možemo očekivati dalji rast kamatnih stopa Evropske centralne banke, a samim tim i pozajmica u evrima naših građana

Muke korisnika stambenih kredita: Rata veća i za 250 evra, a još će...
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Evropska centralna banka (ECB), pred letnju pauzu, ponovo je podigla referentnu kamatu za 25 baznih poena, pa je ona dostigla 3,75 odsto. Za desetak dana (14. septembra) sledi nova odluka, a posle dosta vremena ovaj put je stav ECB po pitanju kamata najneizvesniji.

Ipak, čelnici ECB istakli su da inflacija još nije pobeđena, dok brojni analitičari smatraju da će upravo zbog i dalje visoke bazne inflacije ECB ponovo podići stope.

Kad ECB digne kamatu i nama su krediti skuplji

Takva vest ne ide naruku velikom broju građana Srbije koji su zaduženi u evrima. Tako, recimo, samo oko 150.000 ljudi koristi stambene kredite, a njima su zbog rasta inflacije i kamata rate kredita drastično povećane u poslednjih godinu dana.

Naime, postupci ECB indirektno utiču na kamatne stope kredita u evrima i građana Srbije. Konkretno, odluke ECB utiču na kretanje tzv. euribora, koji je deo promenljive kamatne stope većine dugoročnih kredita, uglavnom stambenih.

To znači da ECB kada podiže svoju referentnu stopu utiče i na rast kamate na sve bankarske zajmove u EU valuti, pa samim tim i rate kredita građana Srbije koji su zaduženi u evrima.

Inače, kada se radi o bankama u našoj zemlji, one su krajem juna poslednji put obračunavale nove mesečne rate kredita, kako za pozajmice sa tromesečnim euriborom, tako i za one sa šestomesečnim euriborom, a većina dužnika dobila je u međuvremenu obaveštenje o visini obaveza za narednih tri ili šest meseci.

Euribor skoro na četiri odsto

Od tada je ECB dodatno podigla kamatnu stopu u julu, a to se očekuje i sada u septembru. Za sada, prema podacima od 1. septembra, vrednost tromesečnog euribora (3M) iznosi 3,77 odsto, što je za skoro 0,8 odsto više u odnosu na prethodni obračunski period 31. marta (3,038 odsto). Šestomesečni euribor (6M) bio je 1. septembra na nivou od 3,93 odsto, što je 1,2 procentna poena više u odnosu na kraj prošle godine (2,693 odsto).

Inače, do 2022. godine euribor je čitavih sedam godina bio u minusu, da bi njegov rast počeo sa ratom u Ukrajini i globalnim rastom inflacije. Ipak, euribor je u toku svetske ekonomske krize, tokom 2008. godine, dostizao iznos veći od pet odsto. Tako je najveća vrednost 6M euribora zabeležena 9. oktobra 2008, kada je dostigla 5,448 odsto.

24sedam/Profimedia
 

Nakon finansijske krize, euribor je počeo značajno da pada, a u minus je ušao 2016. godine. Sada kada smo svedoci sve većeg rasta euribora, postavlja se pitanje da li će ovaj put "prešišati" onaj svoj rekord iz 2008. godine, a opasno mu se bliži...

Banke u Srbiji će obračunati novi iznos mesečnih rata upravo sada, krajem septembra, i to za kredite sa 3M euriborom, dok će za one sa 6M euriborom to uraditi tek na kraju godine, u decembru. Tada će u obračun novih kamata ući i ovo sadašnje povećanje stope ECB, kao i sve naredne promene do tog datuma.

Drastičan rast rata...

U skladu sa rastom kamata u prethodnih godinu i po, mesečne rate kredita indeksiranih u evrima u Srbiji rasle su i za 250 evra.

Tako je, na primer, za stambeni kredit vredan oko 60.000 evra, sa varijabilnom kamatnom stopom, pre godinu dana kada je euribor bio negativan, rata iznosila 220 evra. Sada, kada je vrednost euribora počela da skače, dostigla je 340 evra, što je skok od 120 evra za samo godinu dana.

Kod većih iznosa kredita taj porast rate je još očigledniji. Tako je, na primer, pre više od godinu dana za stambeni kredit od 100.000 evra, sa rokom otplate od 240 meseci i kamatom od oko tri odsto (početkom 2022. godine), rata iznosila 554 evra.

Za isti taj kredit sada mesečna rata dostiže čak 775 evra, što je porast od 240 evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike