Amerikanci kao Srbi, sada potroše 43 odsto plate na kredit

22.08.2023

13:28

0

Autor: 24sedam

Sa velikim rastom kamata na hipotekarne kredite kućevlasnici u SAD u ogromnom problemu

Amerikanci kao Srbi, sada potroše 43 odsto plate na kredit
Ilustracija - Copyright Profimedia

Amerikanci sada moraju da potroše 43 odsto svog prihoda da bi sebi mogli da priušte dom, jer hipotekarne stope su porasle na najviše u poslednje 23 godine, piše „Biznis insajder“.

Tako su se i građani jedne od najbogatijih zemalja u svetu našli u „nebranom grožđu“ kao i građani Srbije, koji imaju ili razmišljaju da uzmu sve skuplje stambene kredite. U Srbiji je rata kredita nekima skočila i duplo, tako da su se mnogi dužnici približili granici zaduženja sa hipotekarnim kreditom od 50 odsto prihoda.

Prosečna stopa na tridesetogodišnju fiksnu hipoteku skočila je ove nedelje na dvadesettrogodišnji maksimum od 7,48 odsto, javlja „Moggidž njus dejli“ (Mortgage News Daily). Stopa je na početku 2022. bila „samo“ oko 3,2 odsto.

- Pristupačnost stanova u SAD je gora danas od vrhunca poslednjeg stambenog balona. Srednje američko domaćinstvo bi trebalo da potroši 43 odto svog prihoda da bi priuštilo dom sa srednjom cenom - rekao je Čarli Bilelo, glavni tržišni strateg u „Kreativ pleningu“ (Creative Planning).

Kamatne stope u uzletu

Rastući troškovi pozajmljivanja narušavaju pristupačnost stanova za Amerikance. Hipotekarne stope su porasle kao odgovor na naglo povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi u poslednjih šest kvartala u cilju borbe protiv inflacije.

Centralna banka je povećala referentne troškove zaduživanja sa nivoa blizu nule na više od pet odsto od marta 2022.

Više hipotekarne stope su takođe rezultirale nedostatkom stambenog prostora, pri čemu su vlasnici kuća odustali od prodaje kuća sa obezbeđenim niskim ratama jer bi morali da kupe nove sa višim.

Pad ponude je pomogao da cene kuće budu veće, dodatno smanjujući pristupačnost za kupce.

Srednje cene kuća zabeležile su rekordan rast u drugom tromesečju, ukupno porasle za 8,5 odsto, na 402.600 dolara. To znači da je srednja cena kuće sada oko 44 odsto viša nego pre pandemije, po „Redfinu“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike