Amerikanci na kreditnim karticama duguju 3.000 dolara, Srbi 66 puta manje

10.08.2023

09:57

0

Autor: G.M.Š.

Iako se po potrošačkom mentalitetu smatramo jednakima Zapadu, iznosi koje dugujemo po platnim karticama govore drugačije

Amerikanci na kreditnim karticama duguju 3.000 dolara, Srbi 66 puta manje
Ilustracija - Copyright Profimedia

U eri kada se gotovo sve „plaća karticom“, od svakodnevnih kupovina hrane po supermarketima do onlajn kupovine garderobe i tehnike, kreditne kartice su u novčanicima potrošača zauzele posebno mesto.

Ali, iako ih gotovo svako u iole razvijenom delu sveta poseduje, razlike u njihovom korišćenju su i dalje velike.

I vrhu su, svakako, Amerikanci koji su se u posljednjem tromesečju zadužili više nego ikad putem svojih kreditnih kartica. Banka federalnih rezervi Njujorka, objavila je podatke o ukupnom saldu koji je prvi put premašio jedan bilion dolara.

Zanimljivo je da je ukupni dug domaćinstava uglavnom ostao nepromenjen, već se samo sa drugih oblika kredita prelio na kreditne kartice.

Zaduženje po kreditnim karticama poraslo je za 45 milijardi dolara, na 1,03 biliona dok je dug domaćinstava porastao je za 0,1 odsto na 17 biliona dolara, budući da su hipoteke kao najveći činilac duga domaćinstava, uglavnom ostale nepromenjene.

Dug od jednog biliona dolara po kreditnim karticama u proseku daje 3.000 dolara duga po svakom Amerikancu. Naravno, niti svi stanovnici u jednoj zemlji imaju kartice, niti jednak dug, ali jedino tako se zemlje mogu porediti.

A u poređenju sa Srbijom, dug Amerikanaca je ogroman. Po kreditnim karticama, kada se podeli dug sa brojem stanovnika, ispada da dugujemo samo po 45 dolara.

Naravno, slika je tačnija ako pogledamo podatke iz Kreditnog izveštaja Udruženja banaka Srbije koji daju da je tačan iznos duga po karticama sa kraja drugog tromesečja od 31,4 milijardi dinara (294,5 miliona dolara) sa brojem kartica kojih ima 1,16 miliona.

Tako gledano, zaduženje po kartici je 253 dolara ali i to je daleko od američkih svota.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike