Novi udar na građane sa kreditima u evrima: Da li će kamate dostići rekord?

27.07.2023

19:45

1

Autor: S. G.

Evropska centralna banka podigla je kamate, što utiče i na 'cenu kredita' koje koriste građani Srbije

Novi udar na građane sa kreditima u evrima: Da li će kamate dostići rekord?
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Evropska centralna banka (ECB) i danas je, kao što se očekivalo, podigla referentnu kamatu za 25 baznih poena na 3,75 odsto. Takvu odluku obrazložili su kretanjem inflacije.

- Inflacija nastavlja da opada, ali se i dalje očekuje da će predugo ostati previsoka. Upravni savet je odlučan da obezbedi da se inflacija blagovremeno vrati na srednjoročni cilj od dva odsto. Stoga je danas odlučila da podigne tri ključne kamatne stope ECB za 25 baznih poena – ističe se u saopštenju ECB.

Kako ECB utiče na nas

Postupci ECB indirektno utiču na kamatne stope kredita u evrima i građana Srbije. Konkretno, odluke ECB utiču na kretanje tzv. euribora, koji je deo promenljive kamane stope većine dugoročnih kredita, uglavnom stambenih.

To znači da kada ECB podiže svoju referentnu stopu utiče i na rast kamate na sve bankarske zajmove u EU valuti, pa samim tim i rate kredita građana Srbije koji su zaduženi u evrima.

Inače, kada se radi o bankama u našoj zemlji, one su krajem juna poslednji put obračunavale nove mesečne rate kredita, kako za pozajmice sa tromesečnim euriborom, tako i za one sa šestomesečnim euriborom, a većina dužnika dobila je u međuvremenu obaveštenje o visini obaveza za narednih tri ili šest meseci.

Tako je vrednost tromesečnog euribora (3M) 30. juna ove godine iznosila 3,577 odsto, što je za pola procenta više u odnosu na prethodni obračunski period 31. marta (3,038 odsto). Šestomesečni euribor (6M) je na nivou od 3,90 odsto, što je 1,2 procentna poena više u odnosu na kraj prošle godine, kada su poslednji put obračunavane rate ovih kredita (2,693 odsto).

Šestomesečni euribor stigao do 4%

U međuvremenu su kamate nastavile da rastu, pa je 3M euribor, prema poslednjem ’merenju’, 26. jula iznosio 3,714 odsto, dok je 6M euribor bio 3,952 odsto.

Inače, do 2022. godine euribor je čitavih sedam godina bio u minusu, da bi njegov rast počeo sa ratom u Ukrajini i globalnim rastom inflacije. Ipak, euribor je u toku svetske ekonomske krize, tokom 2008. godine, dostizao iznos veći od pet odsto. Tako je najveća vrednost 6M euribora zabeležena 9. oktobra 2008, kada je dostigla 5,448 odsto.

Profimedia
 

Nakon finansijske krize, euribor je počeo značajno da pada, a u minus je ušao 2016. godine. Sada kada smo svedoci sve većeg rasta euribora, postavlja se pitanje da li će ovaj put "prešišati" onaj svoj rekord iz 2008. godine, a opasno mu se bliži...

Novi obračuni kamata na jesen

Banke u Srbiji će obračunati novi iznos mesečnih rata krajem septembra za kredite sa 3M euriborom, a na kraju godine, u decembru, za sve sa 6M euriborom. Tada će u obračun novih kamata ući i ovo sadašnje povećanje stope ECB, kao i sve naredne promene do tog datuma.

U skladu sa rastom kamata u prethodnih godinu i po dana, mesečne rate kredita indeksiranih u evrima u Srbiji rasle su od desetak, pa i do više od 150 evra.

Dalji koraci ECB za sada nisu toliko izgledni, a sledeća sednica na kojoj će odlučivati o kamatama biće u septembru.

I dalje će se povećavati?

Domaći ekonomski analitičari smatraju da će kamate nastaviti da rastu.

Pixabay
 

- Očekivano, euribor nastavlja svoj rast usled recesivne monetarne politike Evropske centralne banke. ECB takvom politikom pokušava da kontroliše intenzivnu inflaciju nastalu nakon ekonomsko-političke krize prošle godine. Posledično, cena novca raste i samim tim i cena kredita, pa posebno korisnici stambenih kredita mogu očekivati dalje povećanje mesečnih otplatnih rata – kaže za 24sedam bankar i konsultant Toma Ćukić.

Ipak, on dodaje da ovakav kontinuiran trend rasta euribora nije dugoročno održiv, pa je "realno očekivati da ECB u narednom periodu prilagodi svoju politiku kamatnih stopa“.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike