„Studentskim“ stanovima malo skuplja kirija ali ima ih dovoljno

12.08.2023

08:06

0

Autor: G.M.Š.

Pred špic sezone za iznajmljivanje stanova za studente, u septembru, ponuda u gradovima Srbije je solidna

„Studentskim“ stanovima malo skuplja kirija ali ima ih dovoljno
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Sezona godišnjih odmora i letovanja je „u drugom poluvremenu“ i polako se približava ona školska a to za studente znači i pronađi smeštaj u mestu gde se nalazi fakultet.

Kako studenti stanove menjaju obično godišnje, kako ne bi plaćali kiriju i komunalije i preko celog leta, sada je i vreme kada stanodavci sezonski dignu cene.

Ponuda je dobra, pokazuju podaci specijalizovanog veb sajta za oglašavanje nekretnina 4zida.rs, bar što se tiče onoga što bi studente zanimalo a to su garsonjere i dvosobni stanovi za one koji žele i umeju da žive sa cimerima.

Ilustarcija: 24sedam/G.M.Š, podaci 4zida.rs
Prosečna oglašavana cena garsonjera u trećem kvartalu 2022. i 2023. godine

 

U Beogradu trenutno ima 5.690 oglašenih stanova za izdavanje, za Novi Sad je oglašena 2.031 nekretnina ovih veličina za izdavanje, a za Niš je aktivno 1.212 oglasa.

- Cene garsonjera su, ako izuzmemo Beograd, gotovo na istom nivou kao prošle godine, dok je kod stanova veće strukture, konkretno dvosobnih došlo do rasta cena u svim navedenim gradovima osim u Nišu gde se beleži blagi pad – kaže za 24sedam Aleksandra Mihajlović, PR menadžer 4zida.rs.

Prema onome što se vidi iz statistike oglašenih stanova, a tu treba imati u vidu da je visina stvarne cene često i stvar pregovora vlasnika i zakupca, stanovi u Beogradu su sada oko pedesetak evra skuplji nego što su bili u trećem kvartalu prošle godine.

Odskočio je cenom i Kragujevac, koji je studentima iz Srbije sve zanimljiviji kao univerzitetski grad, pošto su cene i generalni uslovi života u Beogradu (zagađenje vazduha, loš transport…) sve lošiji. U Kragujevcu je cene kirije za garsonjere otišla naviše za tridesetak evra.

Ilustarcija: 24sedam/G.M.Š, podaci 4zida.rs
Prosečna oglašavana cena dvosobnih stanova u trećem kvartalu 2022. i 2023. godine

 

U Novom Sadu i Nišu je cena ostala ista kao i lani. U glavnom gradu Vojvodine razlog je velika izgradnja u kojoj su se našli i stanovi manje kvadrature, pa je ponuda srazmerno veća.

Što se tiče nešto većih stanova, kada su  u pitanju studentske „mere“, kod dvosobnih stanova cena je u Beogradu procentualno jednako porasla. Ali kod većih stanova tih 20 do 25 odsto znači i oko 140 evra višu kiriju.

Slično je i kod Kragujevca, gde je kirija za dvosoban stan sada pedesetak evra viša, dok su u Novom Sadu i Nišu kod veće kvadrature gazde rešile da isprate ova dva grada.

U Novom Sadu je cena nekih 55 evra veća nego što je bila lani a u Nišu oko 35 evra.

„Marfijevo“ pravilo: Što bliže faksu to i cena veća

Bez obzira da li je u pitanju Beograd, Novi Sad, Niš ili Kragujevac, mesečni zakup smeštaja u naseljima koja su najbliža fakultetima je uvek skuplji, ističu iz 4zida.rs.

To pravi veliku razliku između prosečne oglašene cene, koju beleži statistika i one koja se dobije kao ponuda za željenu lokaciju i konkretan stan.

Tako je u Beogradu svakako najpopularniji strogi centar i blizina fakulteta, pogotovo za brucoše i njihove roditelje, koji se još ne snalaze sa prestoničkom topografijom i urbanom logistikom. A zbog toga gazde za garsonjere i jednoiposobni stanove kod Vukovog spomenika, na Lionu ili kod Autokomande, traže i 600 evra.

Oni iskusniji, znaju da se ne mora živeti blizu fakulteta i da se pametnim izborom lokacije može uštedeti prilična suma novca. 

Ali to iskustvo se plaća , bar prve godine i onda se u Cvijićevoj ulici za garsonjeru da 400 evra, koliko se traži sada ili za jednosoban stan 600 evra.

Kod Autokomande, gde su blizu Medicinski, Stomatološki i Veterinarski fakultet, garsonjera se može naći za 300 evra a u Ulici vojvode Stepe na Voždovcu, gde su Fakultet organizacionih nauka, Fakulteta političkih nauka i Visoke škole elektrotehnike i računarstva, već za 250 evra.

Takve su cene sada, ali to ništa ne mora da znači.

- Što se tiče cena za septembar i oktobar, prema našim podacima, svake godine se u tom periodu beleži bar blagi rast cena zakupa, zbog povećane potražnje, tako da je bolje stan tražiti sada – napominje Mihajlović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike