Dosta su se oni bogatili: Italija uvodi dodatni porez na profit banaka

08.08.2023

14:26

0

Autor: 24sedam

Jednokratni porez od 40 odsto na prihod od marže platiće banke u Italiji po odluci tamošnje vlade

Dosta su se oni bogatili: Italija uvodi dodatni porez na profit banaka
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Italijanska vlada, i to desničarska, rešila je da uzme novac tamo gde ga ima, i gde je količina prilično narasla i tokom predkriznog štampanja novca ali i aktuelnog rasta kamata. Uvodi se jednokratni porez od 40 odsto na dobit banaka, a tako prikupljen novac iskoristiće se za pomoć ljudima koji dižu hipotekarne zajmove radi kupovine  prve nekretnine.

Nagli rast kamatnih stopa centralnih banaka, komercijalnim bankama je doneo rekordne dobiti, iako ni pre toga u vreme jeftinog novca nisu oskudevali. Banke su te kamate prebacile na korisnike kredita, a istovremeno su „zaboravile“ da podignu i kamate koje plaćaju na štedne depozite građana. Zemljama kao što su Španija i Mađarska, koje su već dodatno oporezovale svoje banke, sada se pridružila i Italija.

Italijanska vlada ove će godine oporezivati s jednokratnim porezom od 40 odsto neto kamatnu maržu banaka, koja predstavlja razliku između kamata na kredite i depozite i izvor je zarade banaka, prenosi SEEbiz.

Procenjuje da će tim porezom prikupiti nešto manje od tri milijarde evra, javlja Rojters iz dobro obaveštenih izvora.

Berzi se ne sviđa previše poreza

Iz desničarske italijanske vlada i ranije su kritikovali banke ali su rešili da nešto i preduzmu tek posle objava rekordnih zarada krajem jula i početkom avgusta.

Vodeća banka „Intesa Sanpaolo“, koja posluje i u Srbiji, krajem prošlog meseca je javila da očekuje ove godine dobit iznad 13,5 milijardi evra iz neto kamatne marže.

I druga italijanska banka koja radi i kod nas, „Unikredit“ je također poboljšala svoje finansijske planove i očekuje neto prihod veći od 21,5 milijardi evra i neto dobit iznad 7,25 milijardi evra.

- Treba samo pogledati dobit banaka u prvom polugodištu da bi se shvatilo da ne govorimo o nekoliko miliona, nego o milijardama - rekao je potpredsednik vlade Mateo Salvini na pres konferenciji u Rimu kasno u ponedeljak. Ako (je istina da) se teret viših kamata udvostručio za domaćinstva i preduzeća, ono što vlasnici tekućih računa dobijaju sigurno se nije udvostručilo - naveo je Salvini.

Odmah je reagovala i berza, pa su nervozni akcionari počeli da "napuštaju broj" i prodaju akcije čime je cena pala za oko osam odsto u danu kod "Intese", a nešto manje od pet odsto kod "Unikredita". 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike