Znatno manji porez na ekstraprofit: Banke izigrale poreznike i centralnu banku

03.03.2023

09:42

0

Autor: 24sedam

Banke u Hrvatskoj su dobro zaradile u 2022. godini ali su ipak platile manji iznos poreza na ekstraprofit nego što se najavljivalo

Znatno manji porez na ekstraprofit: Banke izigrale poreznike i centralnu banku
Ilustracija - Copyright Pixabay

Velika su bila očekivanja javnosti u Hrvatskoj od poreza na ekstraprofit, koji je onima koji su posebno dobro zaradili u kriznoj 2022. godini nametnula Vlada, a koji je trebalo da malo izjednači pritisak koji su u vreme krize podneli građani i ostatak privrede.

Banke su, uz energetske kompanije poput velike INE, označene kao potencijalno najveći „darodavci“ u istanjeni budžet ali to se samo delomično ostvarilo.

Pokazalo se da je, ma kolikoi to u narodu bilo popularno, porez na ekstraprofit firmama koje imaju moćan aparat finansijskih i poreskopravnih stručnjaka, veoma teško naplatiti. Tako kod banaka, umesto 25 miliona evra dodatnog poreza, koliko je procenjivala Hrvatska narodna banka, izgleda da je naplaćeno samo 19 miliona.

Otkuda tolika razlika? Pa, izgleda da su se banke „snašle“ jer godinu su završile sa prijavljenom neto dobiti od 5,3 milijarde kuna (694 miliona evra). To jeste velika dobit ali je ipak za oko pet odsto manja nego 2021. godine, piše riječki „Novi list“.

Od bankara je teško izvući novac

Na pitanje kako je centralna banka mogla da toliko omane kod procene dobiti (a time i ekstraporeza) odgovor daju kvartalne dobiti. Kako je uvođenje ekstraporeza najavljeno sredinom godine, banke su odmah reagovale i godišnja dobit je ispala ovakva.

Ali, gledano po kvartalima, u prvih devet meseci ostvarile su neto dobit od pet milijardi kuna (670 miliona evra), pa se vidi da je samo 24 miliona evra dobiti u poslednjem kvartalu posledica računovodstvenog  „snalaženja“. Čak i ako se uvaži primedba HNB da je 5,3 milijarde kuna neto dobiti sa odbijenim i redovnim i ekstraporezom.

Zbog mogućnosti pokušaja umanjivanja potencijalne osnovice za plaćanje ekstraprofita u četvrtom kvartalu, o čemu se šuškalo u bankarskim krugovima pre kraja 2022, „Novi list“ je zatražio od centralne banke podatke o prirastu bruto dobiti banaka u zadnjem kvartalu.

Odgovoreno je da je ona bila 603 miliona kuna (80 miliona evra), od ukupno 6,6 milijardi (796 miliona evra) ukupno za celu godinu.

Nekako su banke uspele da u poslednjem kvartalu zarade samo deseti deo godišnjeg bruto dobiti, iako su u prvih devet meseci napravili 25 odsto više nego u prethodnoj godini.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike