Još jedan „presedan“: Padaju rejtinzi i američkim bankama

08.08.2023

10:00

0

Autor: 24sedam

Nakon što je agencja Fič učinila presedan i smanjila rejting državi SAD, sada je Mudiz načeo i neke manje banke a upozorio i velike

Još jedan „presedan“: Padaju rejtinzi i američkim bankama
Ilustracija - Copyright Profimedia

Amerikanci su sa nevericom ali i podsmehom ispratili prošlonedeljno smanjenje kreditnog rejtinga SAD, a već ove se situacija zaoštrava, jer krcka se ugled i finansijska pozicija i bankraskog sektora u toj zemlji.

Jedna od vodećih svetskih agencija za kreditni rejting, „Mudiz“ (Moody‘s) smanjio je rejting 10 manjih američkih banaka za jedan stepen ali i stavio šest bankarskih giganata, uključujući „Benk of Njujork Melon“ (vlasnika NLB/Komercijalne banke u Srbiji), „US Bankorp“, „State strit“ i „Trust fajnenšel“, na pregled radi potencijalnog smanjenja rejtinga, prenosi Jahu fajnans (Yahoo Finance).

- Rezultati mnogih banaka u drugom kvartalu pokazali su rastuće pritiske na profitabilnost koji će smanjiti njihovu sposobnost da generišu interni kapital. Ovo dolazi pošto je blaga recesija u SAD na pomolu početkom 2024. i izgleda da će kvalitet aktive opasti, sa posebnim rizicima u portfelju komercijalnih nekretnina (CRE) nekih banaka - navodi agencija u obrazloženju rejtinga.

Ovaj potez dolazi nakon što je „Fič“ snizio rejting Sjedinjenih Država za jedan stepen, na AA+, zbog fiskalnog pogoršanja u naredne tri godine i ponovljenih pregovora o gornjoj granici duga.

Među bankama kojima je „Mudiz“ snizio rejting su i „M&T banka“, „Pinakl fanjnenšel partners“, „Prosperiti bank“ i „BOK fajnanšel korp“.

Kamatne stope došle glave

„Mudiz“ je rekao da je povećana izloženost CRE-u ključni rizik zbog visokih kamatnih stopa, pada potražnje za kancelarijama kao rezultat rada na daljinu i smanjenja dostupnosti CRE kredita.

Agencija je takođe promenila izglede (stepen pred obaranje/povećanje rejtinga) za jedanaest velikih zajmodavaca, uključujući „Kapital one“, „Sitizen fajnnenšel“ i „Fift tird bankorp“

Kolaps „Banke Silicijumske doline“ i „Signačure banke“ ranije ove godine izazvao je krizu poverenja u bankarski sektor SAD, što je dovelo do gomilanja depozita u nizu regionalnih banaka uprkos tome što su vlasti pokrenule hitne mere za jačanje poverenja.

Izveštaj dolazi u pozadini pooštravanja monetarnih uslova nakon što je najbrži tempo povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi u decenijama usporavao tražnju i zaduživanje.

Više stope su takođe podigle bauk recesije i izvršile pritisak na sektore poput nekretnina da se prilagode realnostima nakon pandemije.

Podaci istraživanja Federalnih rezervi objavljeni prošle nedelje pokazuju da su banke u SAD tokom drugog kvartala prijavile strožije kreditne standarde i slabiju potražnju za kreditima od strane preduzeća i potrošača.

Analitičari „Morgan Stenlija“ kažu da će potražnja za kreditima verovatno nastaviti da slabi, uz dalje usporavanje stope promene.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike