Duplo naplaćivali naknade, otvarali lažne naloge: Banka Amerike mora da plati 250 miliona

11.07.2023

16:44

0

Autor: 24sedam

Druga po veličina banka u SAD, Banka Amerike (BoA), mora da plati 100 miliona dolara oštećenim klijentima i 150 miliona dolara kazne zbog malverzacija

Duplo naplaćivali naknade, otvarali lažne naloge: Banka Amerike mora da plati 250 miliona
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Biro za zaštitu potrošača (CFPB) i Kancelarija kontrolera za zaštitu novca (OCC) kaznili su Banku Amerike zbog brojnih malverzacija kojima je naštetila svojim klijentima.

Birou BoA mora da plati 150 miliona dolara kazne i još sa 100 miliona dolara da obešteti klijente, dok je kazna koju je odredila Kancelarija, piše Consumerfinance.gov.

Biro je banku kaznio sa 90 miliona dolara zbog toga što je sistematično naplaćivala duple naknade klijentima koji nisu umakli dovoljno novca na računu, zatim zadržavala sebi nagradne bonuse koji su trebali da idu na račune po kreditnim karticama klijenata, kao i koristila osetljive lične podatke radi otvaranja računa bez znanja i saglasnosti klijenata.

Kancelarija kontrolera za zaštitu novca je takođe kaznila banku zbog duplih naknada.

Biro je, uz obrazloženje kazne BoA najavio da će ovakvu istragu i praksu kažnjavanja sprovesti kroz ceo bankarski sektor.

- Ovakva praksa banaka je nelegalna i podriva poverenje klijenata. Tome ćemo stati na kraj – rekla je direktorka CFPB, Rohit Čopra.

Banka Amerike je sistemska banka sa 68 miliona klijenata individualaca i malih biznisa, a oštetila je stotine hiljada potrošača samo time što je naplaćivala višestruko po 35 dolara naknada kada bi bila u situaciji da odbije transakciju jer klijent nije imao dovoljno novca na računu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike