Koliko će nas više koštati gas na jesen, 10 ili 35 odsto?

02.08.2023

19:35

0

Autor: G.M.Š.

Iako iz "Srbijagasa" kažu da posluju profitabilno, nadležni najavljuju i drugo poskupljenje gasa ove godine

Koliko će nas više koštati gas na jesen, 10 ili 35 odsto?
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Na poslednjoj sednici Nadzornog odbora "Srbijagasa", na kojoj je 27. jula usvojen Periodični finansijski izveštaji preduzeća za prvih šest meseci, istaknuto je da su „sigurno snabdevanje tržišta prirodnim gasom i strateški investicioni projekti, kao i pozitivan finansijski rezultat u vidu poslovne i neto dobiti, obeležili prvi deo godine“.

Iako se u jučerašnjem saopštenju iz tog javnog preduzeća ne pominju konkretne brojke, već se samo navodi zaključak predsednika Nadzornog odbora Muamera Redžovića da su rezultati poslovanja „zadovoljavajući i odlični, imajući u vidu uslove u kojima je preduzeće poslovalo“, dobro poslovanje nacionalnog gasnog snabdevača izgleda neće građanima doneti ni iste a kamoli manje cene.

Naime, juče se oglasio i generalni direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović, koji je potvrdio da se u vrhu kompanije i resornom ministarstvu ozbiljno analizira novo poskupljenje prirodnog gasa, „shodno obavezama koje je Srbija preuzela po stendbaj aranžmanu sa MMF-om“, kako je to pre nekoliko dana rekla resorna ministarka Dubravka Đedović.

Bajatović je istakao da se prati kretanje na svetskom tržištu, a da će cena gasa, ako do promene dođe, ići naviše do „najviše 10 odsto“.

Sa tih desetak odsto ovog povećanja, koliko je iznosilo i ono u maju ove godine (kao i ono iz oktobra prošle godine), gas bi koštao oko pet dinara za kilovat-čas (kWh) sa PDV-om. To je  51,3 dinara za kubni metar, kako se to zvanično merilo do 1. januara ove godine.
Ta 4,4 evrocenta po kWh, koliko bismo eventualno na jesen plaćali gas, bilo bi otprilike na nivou koliko su ga, prema podacima Evrostata, plaćala domaćinstva u Mađarskoj krajem prošle godine. Manje od toga plaćali su samo u Gruzini.

Screeenshot: GIE AGSI
Cene gasa u Evropi u drugom polugodištu 2022. godine

 

Međutim, cene po kojima su građani plaćali gas u EU danas su mnogo niže nego što su bile prošle godine, a u Srbiji će, po svemu sudeći, biti nastavljen trend da cena ide samo naviše.

Pre godinu dana, i pre dva poskupljenja, cena gasa je bila 32,28 dinara za kubik (bez PDV), a sa povećanjem bi bila 44 dinara, odnosno 37 odsto više.

Istovremeno, cene gasa su za poslednjih godina dana na svetskom tržištu drastično pale. Prema podacima londonske energetske berze ICE, za referentno holandsko čvorište TTF i isporuku u septembru, aktuelna cena fjučersa gasa je 27 evra po MWh. Početkom avgusta prošle godine bila je gotovo 150 evra, ili 5,5 puta viša.

Ni cene fjučersa za isporuke u oktobru i januaru, kada već počinje sezona grejanja, nisu dramatično veće. Oktobarska je 33 evra, a januarska manja od 50 evra.

Prošlogodišnja drama se u EU ne očekuje pre svega zbog toga što su rezerve gasa u rezervoarima zemalja članica već sada na nivou od 85 odsto. Nešto više od toga imaju, kažu podaci GIE AGSI, Nemačka, Austrija i Italija (87), Španija čak gotovo 99 odsto, dok najmanje ima Letonija – 71 odsto.

Srbiji zanimljive zemlje, preko kojih nam dolazi (ruski) gas gasovodima, Mađarska i Bugarska, imaju rezerve od 80 odsto, odnosno 88 odsto.

U Evropi gas daleko jeftiniji

Međutim, to što cena gasa u Evropi neće biti ona šokantna iz 2022. godine, ne znači mnogo potrošačima u Srbiji. Zbog ukupnih gubitaka koje su na struji i gasu imali „Elektroprivreda Srbije“ (EPS) i „Srbijagas“ tokom grejne sezone 2021/22. godine, od oko milijardu evra, država se obavezala MMF (s kojim ima novi stendbaj aranžman) da cene ovih energenata moraju naviše.

Screeenshot: ICE berza
Cena fjučersa gasa na ICE berzi u poslednjih godinu dana

 

Sa time se slaže i deo ekonomista u Srbiji, pa su u Fiskalnom savetu prošlog leta dali proračun po kome struja mora da poskupi od 15 do 20 odsto, a gas od 65 do 70 odsto. Prema toj računici, kod gasa smo tek na pola poskupljenja.

Da li će poskupljena biti i da li če to biti „do 10 odsto“, ostaje da se vidi, ali je činjenica je da prvi čovek „Srbijagasa“ pred majsko poskupljenje rekao da „Srbijagas“ plaća po 330 dolara za 1.000 kubika prema „naftnoj formuli“ iz ugovora sa „Gaspromom“, a da je na tržištu (pretpostavljamo spot) cena 500 dolara. To bi trebalo da bude 35,5 evra za MWh po „formuli“ i 53,8 evra na slobodnom tržištu.

Prema podacima ICE sa tržišta fjučersa, tada je cena gasa bila 43 evra za kilovat-čas, a prema Blumbergu, cena brenta je bila ispod 80 dolara.

Danas je cena fjučersa gasa na tržištu 27 evra za MWh (niža 37 odsto), a cena nafte od koje bi trebalo da zavisi „naftna formula“ - 85 dolara (viša 6,5 odsto).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike