Do kraja godine gotovi radovi na rezervoarima za skladištenje naftnih derivata

28.07.2023

14:01

0

Investicija iznosi oko četiri milijarde dinara, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike

Do kraja godine gotovi radovi na rezervoarima za skladištenje naftnih derivata
Ministarka energetike Dubravka Đedović - Copyright TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIĆ

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je danas šest rezervoara za skladištenje naftnih derivata u Smederevu, i rekla da će građevinski radovi biti završeni do kraja godine.

- Sve dodatne količine nafte i naftnih derivata koje možemo da obezbedimo i da skladištimo u Srbiji kao rezervu, znači dodatnu energetsku sigurnost za našu privredu i građane. U Smederevu se gradi šest novih rezervoara za skladištenje naftnih derivata koji će moći da skladište ukupno blizu 100.000 tona nafte - rekla je ministarka Đedović.

Investicija iznosi oko četiri milijarde dinara, saopšteno je iz Ministarstva rudarstva i energetike. Ministarka je posle razgovora sa izvođačima rekla da radovi teku po planu i da su dva rezervoara gotovo u potpunosti izgrađena, a da će na četiri, preostali građevinski radovi biti završeni do kraja godine.

- Sada moramo da se fokusiramo na prateću infrastrukturu, izgradnju neophodnih pumpnih stanica i rezervoara za vodu. Za to ćemo obezbediti dodatna sredstva da bismo što pre mogli i te dodatne investicije da završimo, kako bi novi rezervoari što pre ušli u upotrebu i počelo njihovo zapunjavanje. Na taj način podižemo naše rezerve naftnih derivata, pre svega obavezne, ali i robne rezerve, i podižemo sigurnost snabdevanja naših građana - navela je ona.

Đedović je rekla da je energetska kriza pokazala koliko je neophodna energetska nezavisnost i da Srbija ima što veće sopstvene rezerve energenata, i podsetila da su obavezne rezerve naftnih derivata povećane prošle godine 54 odsto u odnosu na 2021. godinu.

- Dodatne količine smo obezbedili i ove godine, i nastavićemo da na tome radimo. U ovom momentu iz različitih izvora imamo zalihe nafte i naftnih derivata za 91 dan prosečne potrošnje i ukoliko se desi neki poremećaj na svetskim tržištima, imamo veću sigurnost da te probleme možemo da prevaziđemo - istakla je ona.

Dodala je da u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom postoji obaveza povećanja obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata, i da će se narednih godina raditi na obezbeđivanju dodatnih skladišta, pre svega u vlasništvu države.

Kako je navedeno u saopštenju, tokom posete Smederevu, Đedović se sastala i sa gradonačelnikom Smedereva Jovanom Bečom sa kojim je razgovarala o sprovođenju novog programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, za koji su nedavno potpisani ugovori sa lokalnim samoupravama, kao i o mogućnostima za prelazak kotlarnica u toplanama sa mazuta na druge, čistije energente u okviru programa koje realizuje Ministarstvo. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike