EU: Uvoz energenata u prvom kvartalu znatno pao na godišnjem nivou

05.07.2023

12:31

0

Rusija je u prvom kvartalu prošle godine bila glavni snabdevač EU prirodnim gasom sa udelom od 38,8 odsto, a iza nje je bila Norveška sa 38,1 odsto

EU: Uvoz energenata u prvom kvartalu znatno pao na godišnjem nivou
Ilustracija - Copyright Pixabay

EU je u prvom kvartalu ove godine uvezla znatno manje energenata nego u istom kvartalu prošle, saopštio je danas Evrostat.

Vrednost uvoza energenata je međugodišnje opala za 9,2 odsto, a količina uvoza za tri odsto. Zapadne sankcije protiv Rusije su značajno uticale na strukturu evropskog uvoza nafte, prirodnog gasa i tečnog gasa (LNG).

U prvom kvartalu 2022. godine je Rusija bila glavni snabdevač EU naftom sa udelom od 26 odsto, a taj udeo je zbog sankcija pao na samo 3,2 odsto u prvom kvartalu ove godine. U istom periodu je porastao udeo uvoza nafte iz Norveške - za 3,8 odsto, Saudijske Arabije - za 3,4 odsto, i SAD - 2,7 odsto.

Rusija je u prvom kvartalu prošle godine bila glavni snabdevač EU prirodnim gasom sa udelom od 38,8 odsto, a iza nje je bila Norveška sa 38,1 odsto. Situacija se dosta promenila u prvom kvartalu 2023. godine, pošto je uvoz iz Rusije međugodišnje pao za 21,4 odsto, dok je porastao udeo uvoza prirodnog gasa iz Norveške - za osam odsto, Alžira - za 7,4 odsto i Velike Britanije - za četiri odsto.

SAD su u prvom kvartalu 2022. bili glavni izvoznik tečnog gasa (LNG) u EU sa udelom od 48,6 odsto, a druga je bila Rusija sa 18,1 odsto. Godinu dana kasnije, uvoz iz SAD je pao za 8,4 odsto, a udeo uvoza iz Rusije za 4,9 odsto, dok je istovremeno porastao udeo uvoza iz Norveške - za 6,5 odsto, kao iz Katara i Alžira - po 2,4 odsto. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike