Uticajna agencija Fič snizila kreditni rejting Americi

02.08.2023

08:49

0

Oni su kao razlog naveli rastući dug na saveznom, državnom i lokalnom nivou i kontinuirano pogoršanje kriterijuma upravljanja

Uticajna agencija Fič snizila kreditni rejting Americi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Agencija Fič Rejtings, jedna od tri najuticajnije agencije za evaluaciju kreditnog rejtinga, snizila je kreditini rejting Sjedinjenih Američkih Država, navodeći kao razlog rastući dug na saveznom, državnom i lokalnom nivou i "kontinuirano pogoršanje kriterijuma upravljanja" u poslednje dve decenije.

Rejting SAD je u utorak smanjen sa najvišeg nivoa sa oznakom AAA za jedan stepen, na nivo AA+, ali i nova, nepovoljnija evaluacije kreditnog rejtinga još je u okvirima investicionog ranga, prenosi AP. Odluka odražava trend sve veće političke polarizacije i političkih razmimoilaženja oko potrošnje i poreza u Vašingtonu, što bi sve zajedno na kraju moglo da košta američke poreske obveznike, a niži kreditni rejting bi u budućnosti mogao da poveća troškove zaduživanja za američku vladu, navodi AP.

Zvaničnici Bajdenove administracije oštro su kritikovali procenu agencije Fič, a ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je evaluacija "proizvoljna i zasnovana na zastarelim podacima". Jelen je istakla da se američka ekonomija brzo oporavila od recesije koju je donela pandemija korona virusa, kao i da je ekonomija rasla stopom od solidnih 2,4 odsto godišnje u tromesečju april-jun.

Agencija Fič je obavestila zvaničnike Bajdenove administracije da je pobuna na Kapitolu 6. januara 2021. godine bila značajan faktor u procesu evaluacije i donošenja odluke da smanji rejting, jer je ukazivala na nestabilnu vladu, izjavila je za AP osoba upoznata sa razgovorima vođenim između zvaničnika američke administracije i agencije Fič.

To je tek drugi put u istoriji SAD da je kreditni rejting smanjen, jer je 2011. godine, druga ugledna i uticajna agencija za evaluaciju kreditnog rejtinga Standard i Purs, oduzela Sjedinjenim Državama najvišu ocenu AAA nakon duže borbe oko limita zaduživanja američke vlade.

Tada je vladina kancelarija za računovodstvo procenila u svom izveštaju iz 2012. godine da je budžetski deficit tokom 2011. godine povećao, između ostalog i troškove zaduživanja za 1,3 milijarde dolara samo u toj godini. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike