London: „Srbija je odavno zaslužila investicioni rejting“

09.06.2023

11:05

0

Autor: G.M.Š.

Uspešan nastup delegacije Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija pred investitorima u Londonu

London: „Srbija je odavno zaslužila investicioni rejting“
Narodna banka Srbije - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Delegacija Republike Srbije, koju su činili predstavnici Narodne banke Srbije i Ministarstva finansija, sastala se u Londonu sa 75 investitora tokom Konferencije o rastućim tržištima u organizaciji „JP Morgan“, saopštila je Narodna banka Srbije.

Zajednička ocena svih investitora bila je da su makroekonomski fundamenti Srbije odlični i da naša zemlja odavno zaslužuje investicioni rejting, kažu iz NBS.

Kako je navedeno, s obzirom na to da su investitori detaljno upoznati sa makroekonomskim kretanjima u Srbiji, razgovori su bili fokusirani na projekcije i izglede za naredni period.

Ističu Srbiju kao veoma pozitivan primer zemlje koja je mnogo postigla u prethodnim godinama, koja je i tokom prethodne tri godine isprepletane krizama dokazala da zna kako da održi stabilnost i ostane na putanji rasta, zahvaljujući kredibilnim politikama.

NBS navodi da investitori ocenjuju da je u Srbiji preduzeto sve što je moglo da se uradi kako bi se ekonomija sačuvala od negativnih efekata jakih globalnih šokova.

Kao posebno važno naveli su i način i brzinu reakcije na početku krize u Ukrajini, kada je neizvesnost bila ogromna, što je očuvalo neophodno poverenje u nosioce politika.

- Time je pokazan kapacitet i model reakcije na izazove, što je garancija da će stabilnost biti očuvana u svim uslovima. Pozdravljaju i novi set mera koje je najavio predsednik Srbije, kao i odličnu koordinaciju monetarne i fiskalne politike - navode iz NBS.

Ističu kredibilnu monetarnu politiku, dobru fiskalnu politiku, visoke devizne rezerve, snažne i rasprostranjene strane direktne investicije po čemu je Srbija već deceniju prepoznatljiva, saopštila je centralna banka Srbije.

Zastalo na "stepenik ispod"

Srbija kod kreditnih agencija ima rejting koji je jedan stepenik ispod onog što ozbiljne investicione kuće smatraju dovoljno dobrim za ulaganje, ili čak imaju pravne prepreke da ulažu u takve hartije.

Kod „Standard end Purs“ kreditni rejting je BB+ (stabilni izgledi promene) potvrđen a uaprilu 2023. godine, kod „Fiča“ je isti rejting potvrđen u februaru a kod „Mudisa“ se rejting Ba2 (stabilni izgledi) nije menjao od kako je povećan u martu 2021. godine.

I pored neinveticionog ranga (tzv. džank hartije) u finansijskom svetu, Srbija poslednjih godina beleži velike strane investicije u privredi. U prošlog godini su one bile bile veće od četiri milijarde evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike