Prelaze na evro, skočio im rejting: Hrvatskoj Fič dao BBB+

15.07.2022

08:47

0

Autor: G.M.Š.

Agencija „Fič rejtings“ podigla kreditni rejting Zagrebu zbog ulaska u evrozonu

Prelaze na evro, skočio im rejting: Hrvatskoj Fič dao BBB+
Ilustracija - Copyright Pixabay

Agencija „Fič rejtings“, jedna od tri najuglednije agencije za davanje kreditnog rejtinga zemljama i kompanijama, podigla je investicioni kreditni rejting Hrvatske za jedan stepenik, na „BBB+“ uz stabilne izglede za povećanje.

Ovaj skok na investicionoj lestvici direktna je posledica toga što je Hrvatskoj odobren ulazak u evrozonu od januara 2023. godine, a to se vidi iz toga što je ovo vanredna revizija rejtinga.

„Fič“ smatra da je "usvajanje era pozitivno za rejting jer će Hrvatskoj osigurati status rezervne valute, smanjiti transakcijske troškove i ograničiti valutni rizik za finansije kompanija i domaćinstava"

Pozitivan odjek ulaska u evrozonu već su usvojili investitori i pre formalne objave saglasnosti iz EU, jer je Hrvatska uspela da u utorak proda 1,2 milijarde evra vredne državne obveznice na domaćem tržištu.

Prva tranša, 400 miliona evra dospijeva 2026. godine uz prinos od 2,17 odsto, a druga od 800 miliona, dospeva 2032. godine, uz prinos do dospeća od 3,47 odsto.

Sada u EU, po „Fičovoj“ skali sedam članica ima niži rejting od hrvatskog: Italija, Portugal, Grčka, Kipar, Mađarska, Bugarska i Rumunija.

Poređenja radi, Srbija ima „Fičov“ rejting „BB+“, dobijen septembra 2019. i potvrđen poslednji put u februaru ove godine. To je samo jedan stepenik ispod investicionog ranga (tzv. džank obveznice).

Srbija bi u narednom koraku mogla da dobije „BBB-“ i  konačno pređe na nivo koji formalno omogućuje velikih investitorima da ulažu u te državne hartije.

Srbija je poslednji put obveznice u evrima izdala sredinom maja, sa rokom dospeća od 2,5 godina i obimom emisije od 65 miliona evra ali je zbog male ponuđene kamate investitorima, od 0,8 odsto, realizacija bila svega 16,8 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike