Francuzima zbog nezadovoljnih građana pao kreditni rejting

29.04.2023

10:43

0

Autor: 24sedam

Agencija Fič smanjila je kreditni rejting Francuske zbog „društvenih tenzija“

Francuzima zbog nezadovoljnih građana pao kreditni rejting
Copyright AP photo/Thibault Camus

Francuskoj je kreditni rejting pao na "AA minus", a kreditna agencija „Fič“ smanjejne pravda time da društvene tenzije koje potresaju francusko društvo, a koji se ogledaju u uličnim protestima protiv penzijske reforme kao i mnogobrojnim štrajkovima. Sve to će, navodi agencija, uticati na kapacitet zemlje da smanji deficit i javni dug.

- Politička blokada i socijalni pokreti predstavljaju rizik za program reformi predsednika Emanuela Makrona i mogli bi da stvore pritiske u prilog više ekspanzionističke budžetske politike i poništavanja ranijih reformi - navela je rejting agencija u saopštenju.

Vlada je usvojila spornu reformu penzija zaobilazeći glasanje u parlamentu što je dovelo do osetnog jačanja protivljenja u društvu.

"Ta odluka dovela je do demonstracija i štrajkova u celoj zemlji i verovatno će ojačati radikalne snage i snage protiv establišmenta", navela je agencija koja je do sada za Francusku imala rejting "AA" sa negativnim izgledima, odnosno sa rizikom na smanjenje rejtinga.

Francuski ministar privrede Bruno Le Mer reagovao je žaljenjem zbog "pesimističke ocene" ali i najavio da će Francuska nastaviti da sprovodi "strukturne reforme".

Francuski javni dug je dostigao 4,7 odsto 2022. godine, a ove godine se očekuje da će malo porasti na 4,9 odsto pre nego što počne postepeno da pada 2024. godine, predviđa francuska vlada u svom programu javne stabilnosti. Taj program se oslanja na vraćanje na evropske budžetske okvire u 2027. godini.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike