Evo koliko ćemo plaćati benzin narednih 7 dana!

30.06.2023

10:19

0

Cene naftnih derivata u Srbiji uglavnom idu u korak s cenama sirove nafte na svetskim berzama

Evo koliko ćemo plaćati benzin narednih 7 dana!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sudeći prema kretanju cene nafte na svetskim berzama, "crno zlato“ se ove nedelje više-manje držalo na istom nivou kao prethodnih sedam dana.

U pretposlednjoj nedelji juna, fjučersi američke WTI nafte spustili su se ispod 68,5 dolara po barelu, prema podacima "Blumberga“, dok je brent za avgustovsku isporuku oslabio na 73,3 dolara za barel.

Blago poskupljenje nafte

U toku ove nedelje nafta se malo "oporavila“ pa je tako u sredu cena sirove nafte iznosila 69,216 dolara za barel, a brenta 73,691 dolara. I juče je nafta blago poskupela pa je, prema podacima oilprice.com, WTI iznosio 70,3 dolara, a brent 74,7 dolara po barelu.

Na srpskom tržištu, cene naftnih derivata uglavnom idu u korak s cenama sirove nafte na svetskim berzama. Ipak, na sre'u svih voya;a u Srbiji, danas imamo pojeftinjenje goriva!

Tako će narednih sedam dana bezolovni motorni benzin BMB95 koštati maksimalno 175 dinara po litru, a evrodizel 183 dinara za litar.

Podsetimo da je prethodne nedelje cena BMB95 iznosila 177 dinara po litru, a evrodizela 186 dinara za litar, pa je sada BMB jeftiniji za dva dinara, a dizel tri dinara.

Vlada Republike Srbije danas je inače i produžila trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 31. jula 2023. godine.

Kako se određuje cena?

U Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara prošle godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike