Šta nas čeka sutra: Ako ECB ponovo podigne kamate krediti još skuplji

14.06.2023

07:35

0

Da li se Evropska centralna banka izborila sa rastom inflacije ili ipak još nije kraj...

Šta nas čeka sutra: Ako ECB ponovo podigne kamate krediti još skuplji
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Sutra je još jedan "dan de“ u ovoj godini za sve korisnike kredita koji su indeksirani u evrima jer Evropska centralna banka (ECB) odlučuje o daljem kretanju kamata. Naime, ECB će na ranije najavljenom sastanku 15. juna doneti odluku o novom iznosu kamatnih stopa.

Svaki potez ECB utiče i na građane Srbije koji su zaduženi u evrima. Da bilo jasnije, ukupna kamata kredita indeksiranih u evrima sastoji se od euribora i marže banke. Euribor je kamata po kojoj banke pozajmljuju jedna drugoj novac i na koju direktno utiču odluke ECB. Tako da svaki rast kamate ECB podiže euribor i posredno povećava ’cenu’ kredita.

Moguća recesija (ni)je pretnja

Po svemu sudeći, dužnici još ne mogu da odahnu. Naime, kako predviđaju analitičari, ali i prema pojedinim signalima iz same ECB, sutra možemo očekivati još jedno povećanje kamatnih stopa. ECB očigledno, navodi Euraktiv, na taj način nastavlja svoju borbu protiv inflacije čak i kada evrozona klizi u recesiju.

Prema tome, analitičari predviđaju da će kreatori politike ECB ponovo povećati troškove pozajmljivanja za 25 baznih poena, podižući pomno praćenu stopu na depozite na 3,5 odsto.

To bi bilo osmo uzastopno povećanje kamata od prošlog jula, kada je započela kampanju monetarnog pooštravanja ECB, nakon što je ruski rat u Ukrajini doveo do povećanja troškova hrane i energije.

Inflacija u evrozoni je u maju usporila na 6,1 odsto na godišnjem nivou, piše Euraktiv, nakon što je dostigla vrhunac od 10,6 odsto prošlog oktobra, što sugeriše da su napori ECB-a imali uticaja.

Ipak, cilj ECB je inflacija od dva odsto, i još uvek je nedostižan, a kreatori politike su naglasili da je prerano da se „pusti gas“, nagoveštavajući povećanje stope čak i nakon juna.

Daniel Roland/Pool Photo via AP
Kristin Lagard

Predsednica ECB Kristin Lagard rekla je ranije ovog meseca da su stope sve bliže ciljanoj visini, ali da one moraju da nastave da se „penju“.

Analitičari navode da ECB mora da ide tankom linijom između povećanja troškova zaduživanja da bi ublažila tražnju i ukrotila inflaciju, a da ne izazove duboki ekonomski pad.

Revidirani podaci prošle nedelje pokazali su da se privreda 20-člana evrozone neočekivano smanjila za 0,1 odsto u dva uzastopna kvartala krajem 2022. i početkom 2023. godine, ispunjavajući tehničku definiciju recesije.

Još nije vrhunac inflacije...

- Ekonomija evrozone se pokazala manje otpornom nego što se očekivalo pre nekoliko nedelj - rekao je ekonomista ING banke Karsten Brzeski.

Ali on je rekao da razočaravajući podaci verovatno neće odvratiti ECB jer je i dalje laserski fokusirana na smanjenje inflacije.

Ekonomista kompanije Capital Economics Džek Alen-Rejnolds rekao je da očekuje da će ECB „nagovestiti” dalji rast od 25 baznih poena u julu i naglasiti da će stope ostati visoke „dugo vreme”.

Profimedia
 

- Nema jasnih dokaza da je bazna inflacija dostigla vrhunac - upozorila je Lagardova prošle nedelje.

Prema ranijim objavama Bloomberga, ECB planira još dva povećanja kamatnih stopa za četvrtinu procentnog poena, u junu i julu, što bi podiglo kamatnu stopu na depozite na 3,75 odsto, gde bi ostala do kraja godine.

Šta čeka građane Srbije od jula 

Inače, za korisnike kredita indeksiranih u evrima u Srbiji ključni su tromesečni i šestomesečni euribor jer banke u Srbiji na osnovu njihovih vrednosti usklađuju kamate. Tako se rate menjaju četiri ili dva puta godišnje, što upravo zavisi od toga da li se radi o tromesečnom ili šestomesečnom euriboru.

Za kredite koji su vezani za tromesečni euribor, rata se usklađuje 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra, dok se onima koji su vezani za šestomesečni euribor rata usklađuje 30. juna i 31. decembra.

Prema tome, a nakon najnovije odluke ECB od 15. juna, već krajem ovog meseca većina banaka u Srbiji revidiraće vrednost euribora, odnosno povećati njegov iznos. Tako će julske rate kredita indeksiranih u evrima koje stižu na naplatu opet porasti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike