Do mora ne treba samo gorivo: Koliko košta putarina do Grčke, Crne Gore, Bugarske...

04.06.2023

07:53

0

Cene goriva su pale i više nisu jezive kao prošle godine ali to ne znači da je put do mora mnogo jeftiniji. Jer putarine su porasle ne samo u Srbiji...

Do mora ne treba samo gorivo: Koliko košta putarina do Grčke, Crne Gore, Bugarske...
Ilustracija - Copyright Foto:Pixabay

Stigao je jun i mnogi se već spremaju na „obavezno“ letovanje na moru. Možda smo već uplatili turistički aranžman, možda našli nešto sami preko interneta ili se uzdamo u sreću, svejedno, ono što se pored plaćanja smeštaja i hrane podrazumeva na putu do mora i nazad je trošak goriva ali i putarine. Da vidimo koliko se tu promenila situacija od prošle godine.

I dalje ćemo najmanje putarine platiti ako na more idemo u Crnu Goru. Odlazak od Budve, preko Bih, odnosno Višegrada i Trebinja, ne košta ništa što se tiče drumarine, ali to je sada, kada postoji deo autoputa u samoj Crnoj Gori, manje privlačna varijanta.

Do Budve iz Beograda ima oko 530 kilometara, i na tom potezu plaća se putarina u Srbiji na autoputu A2 - „Miloš Veliki“ (Е763) od Beograda do Čačka zatim od Čačka do Pakovraća (Е761). Zajedno, to je za automobil 530 (4,5 evra), što je 20 odsto skuplje nego lani. Ukoliko imate i prikolicu, to je 800 dinara u jednom pravcu.

Možete proći i jeftinije, ako od ranije imate TAG, odnosno elektronski uređaj za naplatu putarine. Od poskupljenja u martu uvedena je razlika u ceni za elektronsku i ručnu naplatu i sada je putarina oko šest odsto jeftinija pri kupovini „kredita“ na uređaju nego kada plaćate direktno kešom na naplatnoj rampi.

U Crnoj Gori, na jedinoj izgrađenoj deonici autoputa Bar – Boljare, delu Smokovac -Mateševo, je 3,5 evra.

Do Atine samo putarina 55 evra

Na najpopularnijoj letnjoj destinacija Srba, Grčkoj, do Atine ima 1.100 kilometara ako se ide preko Makedonije ili 1.170 kilometara preko Bugarske.

U Srbiji od Beograda do Preševa putarina je 1.690 dinara (14,4 evra) 1.490 dinara ili oko 13 odsto više nego prošle godine.

U Makedoniji, graničnog prelaza Preševo/Tabanovce, pa do graničnog prelaza na ulazu u Grčku, Đevđelija/Evzoni se plaća na pet naplatnih rampi ukupno sedam evra. To je 40 odsto skuplje nego što je bilo prošle godine. Ukoliko platite u denarima, cena je nešto manja i doći za 380 denara oko 6,3 evra.

Printscreen/Google Maps
Autoputem od Beograda do Atine

 

Ove godine bi trebalo da zaživi (ali je zbog tehničkih problema u Makedoniji malo verovatno) i  zajednička naplata putarine kroz inicijativu Otvoreni Balkan. Kada proradi, kroz Makedoniju ćemo moći da koristimo jedan isti uređaj za elektronsku naplatu putarine.

U Grčkoj ako idete prema Krfu, Pargi, Sivoti i Lefkadi, od ulaska u zemlju imate tri naplatne rampe ako idete do Lefkade, a četiri ako putujete do Krfa, Sivote i Parge.

Ako idete do Stavrosa, Asprovalte i Vrasne, imate samo jednu naplatnu rampu, a na putu do Tasosa, još dve.

Uglavnom, od Evzonija do Atine, ima 543 kilometra na kojima drumarina košta 33,2 evra. Od Beograda to izađe negde oko 55 evra.

Kod Bugara vinjetom do Crnog mora

Ako se za Grčku ide preko Bugarske, put je stotinak kilometar duži a u Bugarskoj se plaća i putna vinjeta koja za mesec dana iznosi 13,8 evra, što je pojeftinjenje u odnosu na prošlogodišnjih 15,3 evra. Postoji i vinjeta na nedelju dana koja košta 6,65 evra, kao i ona vikend od 4,6 evra.

Međutim, Bugarska je i sama morska destinacija za srpske turiste. Od Beograda do Nesebara na Crnom Moru ima oko 815 kilometara.

Od Beograda do Dimitrovgrada putarina je 1.490 dinara (12,7 evra), dok je prošle godine bila nešto preko 11 evra.

Na Zapad za 20 evra

Ukoliko ste malo stariji i severni Jadran vam je ostao prirastao srcu, do Istre ćete platiti putarina od Beograda do Šida je 480 dinara (4 evra), što je petnaestak odsto više nego lani. U Hrvatskoj još oko 20 evra u jednom smeru, odnosno 10,2 evra do Zagreba, pa još po 5,5 evra do Rijeke i potom, na primer Poreča.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike