Od Horgoša do Grčke sa jednim tagom: Uskoro objedinjena naplata putarine

20.06.2022

11:40

0

Autor: 24sedam

Na testiranju je sistem elektronske naplate putarine u kojoj bi bila povezani sistemi tri zemlje: Srbije, Makedonije i Albanije

Od Horgoša do Grčke sa jednim tagom: Uskoro objedinjena naplata putarine
Ilustracija - Copyright Foto:Pixabay

U okviru inicijative Otvoreni Balkana, za vozače iz regiona sprema se prijatna promena u saobraćaju. Sistem objedinjene naplate putarine, koji će omogućiti elektronsku naplatu preko samo jednog uređaja, tzv. taga, u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, sve do granice sa Grčkom.

Sistem je u fazi testiranja i mogao bi da proradi već u avgustu, što je dogovoreno na samitu koji je nedavno održan na Ohridu, piše „Blic“.

Sva putarina koja mora da se plati od Horgoša, odnosno autoputa od Subotice do Preševa u centralnoj Srbiji (2.120 dinara) ili od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom (1.490 dinara), zatim kroz Makedoniju (8,5 evra) ili kroz Albaniju (5 evra), mogla bi da se obavi jednim uređajem i sa jednog računa.

Time će se povećati bezbednost u saobraćaju, smanjiti gužve na autoputevima i rasteretiti protok vozila na naplatnim stanicama, a građani će brže stizati do željene destinacije.

- Vozači praktično samo treba da dođu na određenu benzinsku pumpu i da traže da im tag uređaj bude „Open Balkan“. Pritom je bitno i da se preko servisa Puteva Srbije registruju svoju platnu karticu. Ono što je još važno jeste da inicijativa podrazumeva da putarina sa ovim tagom bude jeftinija za pet odsto i u Srbiji, i u Albaniji i Severnoj Makedoniji - rekli su u JP „Putevi Srbije“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike