Jedan TAG za ceo Balkan: Ovog leta brže do Grčke

27.05.2023

07:35

0

Jedinstvena naplata putarine počinje od 1. juna u tri zemlje Balkana

Jedan TAG za ceo Balkan: Ovog leta brže do Grčke
Ilustracija - Copyright Tanjug/Siniša Kopunović

Vozači iz Srbije od ovog leta moći će da prolaze kroz naplatne rampe u Severnoj Makedoniji bez zaustavljanja. Isto će važiti za makedonske vozače na našim auto-putevima. Putarine će plaćati samo jednim TAG-om bez bilo kakvog dodatnog uređaja ili kartice u zemlji u kojoj nije registrovano vozilo.

Jedinstveni sistem elektronske naplate putarine, namenjen građanima Srbije, Severne Makedonije i Albanije u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", trebalo bi da bude u funkciji od juna, bar kada je reč o Srbiji i Severnoj Makedoniji.

To je najavio Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Kako je objasnio, početkom juna svi koji imaju TAG-ove mogu da ih prebace na postpejd, vežu za platne kartice i koriste ih u Severnoj Makedoniji, kao što će i makedonske moći da koriste u Srbiji, piše Bloomberg Adrija.

- Takođe, blizu smo dogovora oko toga sa Hrvatskom i BiH - nagovestio je Vesić.

On veruje da će uskoro srpski TAG-ovi važiti u većini susednih zemalja. Ranije je saopšteno da je i Slovenija zainteresovana da se priključi.

Darko Savić, pomoćnik direktora Sektora za naplatu putarine u "Putevima Srbije", kaže za Bloomberg Adriju da je Srbija inicijator ideje "Otvoreni Balkan elektronska naplata putarine". Veb-servis kod nas funkcioniše već nekoliko meseci i Severna Makedonija treba da poveže svoj sistem za naplatu putarine na taj servis.

- Kompletan veb-servis smo besplatno ustupili Makedoncima na korišćenje, i tri godine nam pričaju da hoće da se povežu, ali do sada ništa nisu uradili. Dok političari nisu izvršili pritisak. Što se tiče Srbije, mi smo potpuno spremni. Sve smo uradili i čekamo ih - kaže Savić.

Tehnički nedostaci...

Kako naglašava, Makedonci nisu uradili prilagođavanje njihovog sistema za prihvat srpskih TAG-ova na putevima.

- Dali smo im naše master ključeve, u svrhu povezivanja, što se inače ne radi, ali njihove još nismo dobili. Srpski sistem za naplatu putarine se integriše sa makedonskim na centralnom nivou i obratno. TAG-ovi koji su kodirani za makedonski sistem nose određeni kod. Oni ne mogu da se čitaju u Srbiji dok se kod sa tog TAG-a ne unese u naš centralni sistem. Oni nama ne daju njihove kodove i ne daju nam njihove master ključeve - objašnjava Savić.

Tanjug/Siniša Kopunović
 

Kiril Karkalashev, pomoćnik rukovodioca sektora za održavanje i naplatu putarine u Severnoj Makedoniji, kaže za Bloomberg Adriju da se trude i rade na tome da integracija sistema proradi 1. juna. Svakodnevno razgovaraju sa svojim izvođačem, turskom kompanijom "Aselsa"n. On se nada da će tehničke nedostatke otkloniti do tog datuma.

- Sa srpske strane nema problema, oni su uradili sve što je do njih, ali mi imamo problem sa učitavanjem i prilagođavanjem za ovu integraciju. Radimo sve i nadamo se da će sve da bude gotovo do 1. juna, možda plus-minus neki dan za testiranje - kaže Karkalashev, i dodaje da oko 20.000 vozača u Makedoniji koristi TAG uređaje.

Prema podacima "Puteva Srbije", u našoj zemlji oko 700.000 vozača koristi TAG-ove, dok 568.000 vozača koristi elektronsku naplatu putarine. Ukupan broj korisnika koji su registrovali svoj TAG uređaj na veb-servis za elektronsku naplatu putarine i plaćaju putarine sa registrovane platne kartice iznosi 3.617.

Jedinstvena platforma

Savić ističe da je veb-servis napravljen tako da mogu i ostale zemlje da se povežu na njega i, kako opisuje, najsličniji je romingu u mobilnoj telefoniji. Od pre dva meseca pregovaraju sa BiH i Hrvatskom da se priključe na srpski veb-servis i nada se da će brzo postići dogovor.

- Pošto nisu deo projekta "Otvoreni Balkan", sa njima razgovaramo drugačije. Slovenija je takođe zainteresovana. Ova država koristi sistem vinjeta i ta dva sistema nisu kompatibilna, ali će do 2026. godine morati da se usklade sa evropskom direktivom. Evropska direktiva za elektronsku naplatu putarine propisuje da sve zemlje članice EU moraju da uspostave sistem naplate putarine po pređenom kilometru. Videćemo kako će Slovenci to uraditi, pa možemo da pričamo o priključenju na naš sistem - kaže Savić.

Tanjug/Aleksandra Dražić
 

Veb-portal za elektronsku naplatu putarine je jedinstvena platforma koja omogućava stanovnicima Srbije i zemljama koje će se priključiti zajedničkom projektu povezivanja elektronske naplate putarine, onlajn plaćanje putarine istim TAG uređajem. Cilj projekta je da korisnicima omogući korišćenje istog TAG uređaja u zemljama svih učesnika projekta povezivanja elektronske naplate putarine, a plaćaće platnim karticama koje su registrovali na portalu.

Registrovanjem TAG uređaja na veb-servis za elektronsku naplatu putarine i uz povezivanje platne debitne ili kreditne kartice, korisnik ne mora da i dopunjava TAG uređaj, već mu se cena sa obračunatim popustom od šest odsto naplaćuje onlajn sa registrovane platne kartice.

Ako se koristi pripejd sistem, TAG će moći da se dopunjava na nekom od 300 prodajnih mesta, ili u slučaju postpejd sistema, da se zaključi ugovor sa "Putevima Srbije" ili sa nekim od distributera. Naplaćena putarina preko tog sistema biće takođe jeftinija za šest odsto u Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike