Dobra turistička sezona, ali dobre i cene: Ove godine se očekuju novi rekordi, aranžmani malo skuplji

15.04.2023

13:32

0

Sasvim je realno očekivati nove rekorde, čemu će svakako osim već podeljenih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji doprineti i najavljeni novi kontingent vaučera

Dobra turistička sezona, ali dobre i cene: Ove godine se očekuju novi rekordi, aranžmani malo skuplji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Sudeći po interesovanju putnika za domaće i strane destinacije, predstojeća turistička sezona će biti na nivou onih pre korone, ali uz više cene u odnosu na prošlogodišnje.

Procenjuje se da će Grčka i ove godine biti na prvom mestu kod naših ljudi, a što se posete stranih turista Srbiji tiče, da se osim naših komšija, Turaka, Nemaca i Rusa, može očekivati dolazak velikog broja Kineza.

Direktor YUTE Aleksandar Seničić ističe da je za očekivati nove rekorde, čemu će svakako osim već podeljenih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji doprineti i najavljeni novi kontingent vaučera.

Novi avio-letovi dovode nove turiste

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović navodi da se osim gostiju iz okruženja, u velikom broju mogu očekivati turisti iz Turske, Nemačke, Rusije ali i Kine, s obzirom na direktne letove koji sada postoje između Srbije i Kine kao i zbog velikog broja promotivnih aktivnosti koje sprovodi TOS.

Domaći turisti u letnjem periodu takođe rado biraju Srbiju, kaže ona, posebno banje a na drugom mestu po interesovanju su im planinski centri, dok inostrani turisti najviše posećuju gradove, kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica pa tek onda Zlatibor i druge planinske centre.

- Strancima su na poslednjem mestu banje. Oni traže dinamičan odmor i žele da tokom jednog putovanja posete više mesta - kaže Labović za Tanjug.

Cene drugačije u odnosu na prošlu godinu

U odnosu na prošlu godinu cene su korigovane u skladu sa ostalim pomeranjima cena, ali i dalje važimo za destinaciju koja ima dobar odnos cene i kvaliteta, te da ne bi trebalo očekivati nova poskupljenja.

Grčka skuplja u odnosu na prošlu godinu

Procenat poskupljenja zavisi od destinacije do destinacije, od pet pa do 20 i 25 odsto, kada je reč o hotelima i destinacijamja koje se vezuju za avionski prevoz, koje su i inače skuplje.  

Primera radi, za apartmanski smeštaj u Grčkoj, biće potrebno izdvojiti u proseku za 10 do 12 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Kada je reč o putovanjima u inostranstvo Aleksandar Seničić navodi da su interesovanje i brojevi uplata do sada na sličnom nivou kao 2019. godine i da se vraćamo na period kakav smo imali pre kovida.

- To nagoveštava da će sezona biti za 10 do 20 odsto bolja od prošlogodišnje. I cene će nažalost biti veće od prošlogodišnjih, što je u skladu sa dešavanjima na globalnom nivou - kaže on.

Među našim turistima su popularne i Turska, Crna Gora, Egipat, Bugarska, Italija, Španija, Tunis...

Pixabay
 

Kao prednost Tunisa Seničić navodi to što ova zemlja ima dobar odnos kvaliteta i cena, a one nisu porasle kao na drugim destinacijama i trenutno je među prvima na listi favorita za porodični odmor.

Na toj listi tradicionalno ostaju i Turska i Egipat, zemlje koje važe za najbolje destinacije za ljude koji žele da komotno avionom stignu do odredišta, da imaju bolje uslove za boravak u hotelima sa decom i uslugu koja je uglavnom ol inkluziv.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike