Do mora i nazad: Koliko košta gorivo i putarina do Grčke, Crne Gore, Bugarske...

24.06.2022

05:26

0

S današnjim neprijatnim cenama goriva i putarinama, odlazak na more automobilom uopšte nije beznačajan trošak. Izračunali smo koliko to košta za omiljene destinacije

Do mora i nazad: Koliko košta gorivo i putarina do Grčke, Crne Gore, Bugarske...
More 1 - Copyright Pixabay Profimedia ATAImages/M.M.

Odlazak na more za mnoge u Srbiji se smatra obaveznim delom leta a pod cenom letovanja obično smatramo samo trošak turističkog aranžmana. Kada idemo avionom to je ok, jer tu je obično sve i uračunato ali ako idemo automobilom ovih dana, to je zaseban i ne mali trošak.

Najmanje ćemo platiti ako na more idemo u Crnu Goru, jer se zbog blizine troši manje benzina a i Crnogorci imaju najmanje autoputa za naplaćivanje. A ako ste se uputili u letnji „Beograd na moru“, Budvu, alternativnom rutom preko Višegrada i Trebinja, autoputa nema uopšte.

Do Budve iz Beograda ima oko 530 kilometara preko Prijepolja i 560 kilometara preko Hercegovine. Kako je gorivo trenutno nešto jeftinije u Srbiji (1,68 evra za litar benzina i 1,78 evra za dizel) nego u Crnoj Gori (1,73 i 1,78 evra) i Bosni i Hercegovini (1,75 i 1,80 evra), logično bi bilo krenuti punog rezervoara.

To je oko 87-89 evra za pun rezervoar od 50 litara, recimo, deset godina starog „golfa VI“. Ako uzmemo da je prosečna potrošnja na otvorenom putu i u kombinovanoj „brdsko-planinskoj“ vožnji oko šest litara benzina ili pet litara dizela, to će biti dosta za 850 do 1.000 kilometara.

Kako do Budve i nazad imamo bar 1.060 kilometara, i da na moru za sedam do deset dan potrošimo još stotinak, to je ukupna kilometraža oko 1.160 kilometara. Znači za povratak će nam trebati bar 20 litara ili oko 35 evra za pumpu u Crnoj Gori.

Suma za gorivo nam je onda oko 110 evra a za ceo trošak puta potrebno je još da platimo putarine. U Srbiji je ona na autoputu „Miloš Veliki“, odnosno A2 kako mi zovemo evropske saobraćajne pravce Е763 (Beograd – Čačak) i Е761 (Čačak – Boljare), je 430 dinara (3,7 evra) a u Crnoj Gori na deonici Smokovac -Mateševo (trebalo bi da se otvori ovog leta) je 3,5 evra.

To u oba pravca daje 15 evra putarine, odnosno oko 135 evra celog troška odlaska i povratka na pravcu Beograd – Budva, preko Prijepolja, dok je kroz BiH malo duži i par evra jeftiniji jer nema putarine.

Do Atine samo putarina 100 evra

Druga važna popularna letnja destinacija Srba je svakako Grčka. Kako je zemlja razuđena i mesta za letovanje je bezbroj, „merićemo“ trošak od Beograda do Atine. To je put od 1.100 kilometara u jednom smeru, ako se ide preko Makedonije ili 1.170 kilometara preko Bugarske.

Foto:Pixabay
 

Do ove godine najjeftinija varijanta je bila natočiti što više goriva u Makedoniji, ali to više nije slučaj jer trenutno tamo i benzin i dizel koštaju 1,78 evra za litar. Zbog toga ipak punimo i za ovu priliku do vrha rezervoar u Beogradu a potom ga dopunimo u Makedoniji, pošto je cena u Grčkoj paprenih 2,4 evra za benzin i 2,05 evra za dizel.

Do grčke granice za 550 kilometara potrošićemo oko trideset litara goriva, pa je potrebno dokupiti još 20 i dati oko 35 evra.

Od graničnog prelaza „Bogorodica“ do Atine ima još 550 kilometara, tako da je neminovno da se gorivo kupuje i na odredištu jer će rezervoar (sa makedonskom dopunom) podmiriti put do Atine, 100 kilometara švrćkanja po lokalu i 200 kilometara u povratku. Do Makedonije ćemo morati da dodamo bar 15 do 20 litara u Grčkoj, za šta će nam domaćini uzeti 30 do 40 evra, a onda do kuće treba goriva za još još 550 kilometara, odnosno oko 60 evra.

To čini ukupan trošak za gorivo za pređenih 1.200 kilometara od nekih 220 evra. Na to, naravno treba dodati i putarine. U Srbiji od Beograda do Preševa putarina e 1.490 dinara ili oko 13 evra, u Makedoniji je pet evra a u Grčkoj od Soluna do Atine nešto manje od 32. U oba smera to je okruglo 100 evra.

AP Photo/Frank Augstein
 

Ukupna suma putnog troška Beograd – Atina  i nazad je bar 320 evra. Ako se ide preko Bugarske put je stotinak kilometar duži a u Bugarskoj se plaća i putna vinjeta koja za mesec dana iznosi 15,3 evra.

Kod Bugara vinjetom do Crnog mora

Bugarska je pre korone bila veoma popularna kao mesto za odmor Srba jer su cene bila manje nego u Grčkoj. Od Beograda do Nesebara na Crnom Moru ima oko 815 kilometara, što znači da nam trebaju približno dva puna rezervoara za tamo, 100 kilometara lokalne vožnje i za povrtak.

Cene goriva u Bugarskoj su slične kao u Srbije, 1,72 evra za benzin i 1,79 evra za dizel, tako da je praktično svejedno gde ćete gorivo natočiti. Trošak goriva je oko 170 ili 180 evra.
Na gorivo i ovde dodajemo putarinu, s tim da se u Srbiji plaća na naplatnim rampama a u Bugarskoj je sistem vinjeta.

Od Beograda do Dimitrovgrada putarina je 1.310 dinar, tj. nešto preko 11 evra. Kao što smo rekli, u Bugarskoj mesečna vinjeta košta nešto više od 15 evra. Ima i ona od osam dana ali vas ona „ne krpi“ ni za minimalan odmor. Na putarinu nam na crnomorskom pravcu ukupno ode oko 38 evra.

Ukupan trošak puta je tako oko 220 evra.

Via Zapad

Ukoliko ste pak fan severnog Jadrana i morska destinacija vam je Istra, spremite nešto više od 250 evra.

Za gorivo od Beograda do Pule, za 660 kilometara, potrebno je 40 litara goriva, i sa lokalnim obilascima vinskih podruma u zaleđu, biće potrebno za povratak dokupiti još toliko a povratak.

Kako je cena goriva u Hrvatskoj 1,87 i 1,94 evra, to se u „inozemstvu“ ostavlja oko 80-tak evra za benzin. Sve zajedno 170 evra.

Putarina na ovom pravcu košta 420 dinara (3,6 evra) od Beograda do Šida, pa u Hrvatskoj još oko 40 evra u jednom smeru. Sve zajedno to je oko 87 evra za „cestarinu“ s obe strane granice.
Sve ukupno jadransko letovanje košta oko 260 evra za gorivo i putarinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike