Pala cena nafte: Da li nas danas čeka pojeftinjenje goriva?

28.04.2023

07:35

0

Nafta tipa brent je juče koštala oko 77,9 dolara po barelu, što je daleko ispod nivoa na kom se kretala pre samo dve nedelje

Pala cena nafte: Da li nas danas čeka pojeftinjenje goriva?
Ilustracija - Copyright 24sedam/Pixabay/Profimedia

Cena nafte juče se stabilizovala nakon dvodnevnog pada od gotovo šest odsto, jer zabrinutost oko usporavanja potražnje i dalje visi nad tržištem.

Tako se cena nafte WTI (West Texas Intermediate) kretala na nivou iznad 74 dolara po barelu, pa je izbrisala sve dobitke nakon što je OPEK+ zatekao tržišta vešću o iznenađujućem smanjenju proizvodnje početkom ovog meseca.

Tržišta goriva pokazuju slabost i neke rafinerije u Aziji razmatraju smanjenje prerade jer se marže smanjuju.

Prema podacima portala oilprice.com, koji prikazuje cene nafte u realnom vremenu, nafta tipa brent je juče popodne koštala oko 77,9 dolara po barelu. To je daleko ispod nivoa na kom se kretala pre samo dve nedelje, kada je cena barela brenta na londonskoj ICE berzi išla i iznad 86 dolara.

Nafta se menjala u tandemu sa širim deoničkim tržištima u poslednjim danima trgovanja, dok su ulagači reagovali na sukobljene pokretače strože američke monetarne politike i oživljavanja Kine. Trgovci takođe razmatraju tokove energije iz Rusije i posledice sankcija za rat u Ukrajini, a istraživači kažu da su verovatno azijski kupci prekršili gornje granice cena.

- Pad marži prerade i zabrinutost oko oporavka kineske ekonomije koja se intenzivno bavi proizvodnjom sirovina i dalje opterećuju naftu. Strahovi od usporavanja i zabrinutost oko 'zdravlja' američkog bankovnog sistema doprineli su pesimističkom raspoloženju - rekao je Vivek Dhar, direktor istraživanja rudarstva i energetskih dobara pri Commonwealth Bank of Australia.

Pixabay
 

Zabrinutost zbog usporavanja potražnje zasenila je izveštaj o američkim zalihama nafte, koji je bio pretežno optimističan. Nacionalne zalihe sirove nafte smanjile su se prošle nedelje za 5,05 miliona barela, što je drugo nedeljno smanjenje, dok su zalihe benzina i destilata opale.

Ovakve cene nafte trebalo bi da obraduju vozače u Srbiji jer danas zbog toga možemo očekivati pojeftinjenje naftnih derivata. Podsetimo, prošlog petka smo posle nekoliko nedelja poraasta cena, imali pojeftinjenje goriva. Tako je cena benzina BMB95 iznosila maksimalnih 178 dinara po litru, što je pad od tri dinara po litru, dok je evrodizel koštao 185 dinara jer je pojeftinio za dva dinara.

Inače, u Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara prošle godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike