Stigle nove cene: Da li nam je gorivo opet skuplje ili imamo prijatno iznenađenje?

21.04.2023

09:57

0

Autor: S. G.

Prethodnih nedelju dana cena nafte se kretala na nivou od oko 85 dolara po barelu, ali je jutros 'pala' na oko 80 dolara

Stigle nove cene: Da li nam je gorivo opet skuplje ili imamo prijatno iznenađenje?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Iako je jutros cena nafte (brent) na svetskim berzama pala na oko 80 dolara po barelu, prethodnih sedam dana kretala se na nivou od oko 85 dolara. Najveći "pik" imala je 13. aprila, kada je "crno zlato" otišlo na preko 87 dolara.

U skladu sa tim su i cene naftnih derivata u Srbiji povećane, prošle nedelje za samo po jedan dinar i za BMB95 i za evrodizel.

Ovog petka, na iznenađenje svih, imamo pojeftinjenje! Tako će cena benzina BMB95 iznositi maksimalnih 178 dinara po litru, dok će evrodizel koštati 185 dinara.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
 

Prošle nedelje je benzin BMB95 koštao maksimalnih 181 dinar po litru, dok je cena evrodizela bila 187 dinara, što znači da je benzin pojeftinio tri dinara, a dizel dva dinara po litru.

Screenshot: CME Group
 

Podsetimo, u Srbiji su maloprodajne cene na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara prošle godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa tako je i sada prolongirana do kraja aprila.

Screenshot: Bloomberg
 

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaje odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Laveri).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike