Na Himalajima veruju u kripotovalute

22.04.2023

09:15

0

Autor: 24sedam

Tajni papiri pokazali da je Kaljevina Butan u tajnosti držala milione dolara u kriptovalutama, što je prvi sluaj držanja državnog novca u "alterantivi"

Na Himalajima veruju u kripotovalute
Kedarnat - Copyright Profimedia

Butan, izolovano himalajsko kraljevstvo, „tiho“ je uložio milione dolara u kriptovalute, najviše bitkoin i eter, tokom prošle godine.

Državna investiciona podružnica Butana vredna 2,9 milijardi dolara, „Druk Holding & Investments“ (DHI) bila je klijent bankrotiranih kripto inastitucija „BlokFaj“ (BlockFi) i Celzijus (Celcius), pronašao je „Forbs“ u papirima za prijavu stečaja.

Butan nikada nije javno otkrio ulaganja DHI-ja a njihov sadržaj postavlja pitanja o odnosu sa kripto ekonomijom. Nije jasno da li fondovi podržavaju nedavne i tekuće inicijative modernizacije u Butanu.

U februaru 2022, DHI je pristao da pozajmi novac od „Blokfaja“, ali nije izvršio otplatu zajma, podstaknuvši advokate da uruče žalbu prošlog meseca.

Čak i nakon što je zajmodavac likvidirao kolateral od 1.888 bitkoina, i dalje je postojao neplaćeni iznos od 820.000 dolara.

Izvršni direktor DHI-ja, Ujvol Dip Dahal, rekao je za „Forbes“ putem e-pošte: „Nemamo komentara jer je stvar s „Blokfajem“ rešena. Nismo u mogućnosti da komentarišemo slučaj zbog poverljivosti“.

Mesecima ranije, DHI je bio istaknut kao institucionalni kupac „Celzijusa“. Firma je obavila mnoge trgovine između aprila i juna 2022, deponujući, povlačeći i pozajmljujući bitkoin, eter i teter.

Presedan u državnju državnog novca

Nije jasno odakle su ta sredstva nastala niti kako su ih zvaničnici koristili. Međutim, vlasništvo DHI-ja moglo bi pokrenuti dalje sudske postupke jer su „Celzijusovi“ advokati najavili da traže „povraćaj“ depozita uplaćenih u roku od 90 dana od njegovog bankrota.

DHI-jevo ulaganje desetina miliona dolara u kriptovalute može izgledati kao čudan izbor, ocenjuje „Forbs“ i dodaje da, s obzirom na navodnu ulogu holding kompanije da promoviše domaće poduhvate, čini se čudnim da DHI ulaže u kriptovalute.

Ako je to državni fond, on bi bio prvi koji bi direktno posedovao kriptovalute. Kraljevska povelja, koja je osnovala fond 2007. godine, kaže da je svrha DHI-ja “da čuva nacionalno bogatstvo, te da upravlja i povećava takvo bogatstvo kroz razborita ulaganja“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike