Šta se desilo sa eterom: Mnogima se isplatilo "oročavanje“ kriptovalute

18.04.2023

19:35

0

Investitori u kriptovalute su zadovoljni kako je prošla nadogradnja eterijum mreže i cena kriptovalute eter se "popravila“ za 10 odsto samo u nedelju dana

Šta se desilo sa eterom: Mnogima se isplatilo "oročavanje“ kriptovalute
Copyright Profimedia

Kriptovaluta eter sada ima svoj momenat. Dugo očekivana nadogradnja blokčejn mreže eterijum, kojima se unapredila brzina, a trebalo bi da se značajno smanji i cena transakcije, uspešno je prošla i tržište je odreagovalo podizanjem cene.

Samo u poslednjih nedelju dana eter je dobio 10 odsto vrednosti, otkako su od 12. aprila obavljeni apdejti „Šangaj“ i „Kapela“, i time je nastavljen veoma veliki oporavak ove digitalne valute.

Od početka godine druga globalna kriptovaluta po popularnosti i obimu trgovine, dobila je 77 odsto vrednosti i i trenutno vredi 2.120 dolara.

- Očigledno je da investitori ovo doživljavaju kao veoma uspešan apdejt. Možda smo malo zaboravili, ali eterijum mreža je znala da najavi, a potom godinama odlaže neki apdejt, kao što je bilo sa „Merdžom“. Sada su uradili kada su najavili i to je odjeknulo – kaže za 24sedam analitičar Igor Mirković iz prve srpske kriptomenjačnice ECD.rs.

To je najveći rast od maja 2022. godine ali je vrednost još daleko od one od pre, recimo, godinu dana kada je prelazila i 3.000 dolara.

Šta je doneo apdejt?

Za razliku od prethodnog velikog apdejta „merdž“, kojim je u septembru 2022. godine potpuno promenjen način rada sa sistema „dokaza radom“ (proof-of-work) na „dokaz o posedu“ (proof-of-stake) i koji je doneo masivnu uštedu dotad potrebne energije za rudarenje od čak 99 odsto, ovaj apdejt se ticao uvećane mreže (skalabilnosti), njene brzine i pouzdanosti sistema.

Sa apdejtima, koji su zajednički nazvani „Šapela“, u eterijum mreži su otključane i velike količine valute eter koje su dotad bile date kao zalog od decembra 2020. godine. A ne radi se o maloj sumi, jer tu je bilo „u šteku“, odnosno na „stejkingu“, više od 18 miliona digitalnih novčića etera  (15 odsto ukupnog broja), trenutno vrednih 38 milijardi dolara.

Screenshot: Coinmarketcap
Kretanje cene etera u poslednja tri meseca

- Upravo je ovo otključavanje donosilo najveću zebnju jer niko nije mogao da zna kako će da utiče na cenu kada se oslobodi velika količina etera za prodaju. Zbog toga je uvedeno ograničenje da se može puštati na tržište u etapama ali svejedno je cena porasla. Ispostavilo se i da su oni koji su stejkovali etere, dobro zaradili. Pored kamate, slično oročenju u banci, a koja je s početka bila 15 odsto godišnje da bi pala na pet ili šest, investitori sada poseduju vrednije novčiće – objašnjava Mirković.

Sadašnja cena etera znatno je veća od one s kraja 2020 godine (oko 600 dolara) a u plusu su sa vrednošću svi koji su kriptovalutu kupili pre kraja marta 2021. godine (kada počinje uzlet na istorijskih 4.810 dolara) i zatim od kraja maja 2022. do danas.

Sa ovakvim skokom vrednosti, povećala se naravno i tržišta kapitalizacija etera sa nekih 220 milijardi dolara pre mesec dana na današnjih više od 250 milijardi.

Ovakav rast vrednosti mogao bi se protumačiti kao poverenje investitora u potencijal čitavog ekosistema za koji je suosnivač eterijum blokčejna Vitalik Buterin rekao da se očekuje da postignuta skalabilnost omogući da transakcije budu brže i jeftinije.

Da se to nije ostvarilo, moglo se desiti da zbog zagušenja u transakcijama usled velike navale kupaca i prodavaca, njena cena skoči i na 500 dolara, pišu svetski mediji.

'Duga' prognozira cenu

Kako će se cena nadalje kretati i da li će se ovaj pozitivan trend održati, ne može se sa sigurnošću proceniti ni za jedno tržište (osim možda hrane), pa tako ni za kripto. Međutim, to ne znači da nema predviđanja.

Screenshot: BlockchainCenter.net
Dugin grafik za eter BlockchainCenter.net

Prema „duginom indeksu“ (Rainbow pricehart) koji već dugo BlockchainCenter.net pravi za bitkoin a nešto kraće i za eter, tu vlada optimizam. Prema grafiku koji sa sedam boja duge opisuje „razrede“ šaljivih imena u kojima bi mogla da se kreće, vrednost etera je sada u fazi „prodaja kao u požaru“ i ide naviše ka „potcenjenom“. To bi bio nivo cene od 2.320 do 3.282 dolara, prema podacima koje je prikupio portal „Finbold“.

Ukoliko bi se dosadašnja matrica kretanja ponovila, eter bi u drugu najvišu kategoriju „nazad u bitkoin“ mogao da uđe u avgustu ove godine, na nivou od 21.231 do 30.654 dolara. Za onu najvišu „teritorija najvećeg balona“ prognoza daje rok januar 2025. i nivo od iznad 30.654 dolara.

Naravno, ovo nije naučna metoda, mada je zasnovana na prethodnim događajima, i mora se uzeti u obzir da se na kriptotržištu stvari odvijaju brzo kao i da ono umnogome zavisi od spoljnjih faktora a ne samo od tehničkih pokazatelja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike