Indijci troše rusku naftu kao da je džabe

28.03.2023

10:29

0

Isporuke nafte iz Rusije u Indiju prošle godine su povećane 22 puta, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Indijci troše rusku naftu kao da je džabe
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Isporuke ruske nafte veoma su povećane u Indiju, Kinu i na druga (ne-evropska) tržišta, rečeno je na kolegijuma Ministarstva energetike Rusije.

- Naše prijateljske zemlje su nova tržišta koja se nalaze u Azijsko-pacifičkom regionu, Latinskoj Americi, na Arktiku, u srednjoj i centralnoj Aziji - rekao je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

Novak je istakao da preorijentacija energetskih tokova zahteva nastavak rada na formiranju tankerske flote, unapređenju plaćanja i stvaranju novih sistema osiguranja.

Agencije navodi da je Novak ranije u martu saopštio da je Rusija prošle godine Kini isporučila oko 67 miliona tona nafte, što je činilo skoro trećinu njenog ukupnog izvoza.

Prema njegovim rečima, za Rusiju je zato važno da ove godine zadrži tempo povezan sa stvaranjem mehanizama i instrumenata koji će omogućiti da pouzdano snabdeva nova tržišta.

- Reč je o logističkim lancima i o nastavku formiranja tankerske flote, stvaranju platnih instrumenata, prelasku na nacionalne valute - dodao je Novak.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike