Bip-bip: Čuveni kod slavi pola veka, naslednik „preti“

03.04.2023

08:17

0

Autor: 24sedam

Bar-kod slavi 50. rođendan a polako ga u svakodnevnoj upotrebi zamenjuje „internetski“ QR kod

Bip-bip: Čuveni kod slavi pola veka, naslednik „preti“
Bar-kod - Copyright Pixabay/PDPhotos

Čuveni sistem za identifikaciju i praćenje proizvoda, bar-kod, koji je dao veliki doprinos globalizaciji trgovine, danas slavi 50. rođendan. Čuvene „pruge“ danas već ubrzano zamenjuje mlađi brat iz digitalizacije - QR kod.

Sistem identifikacije sa kojim se kupci susreću na kasi prodavnica, i koji prepoznaju po karakterističnom „bip“ zvuku očitavanja koda, dnevno se upotrebi šest milijardi puta.

Procena je da danas oko 70.000 proizvoda prolazi kroz neku kasu u svetu svake sekunde. Bar-kod su patentirali Amerikanci Norman Džozef Vudland i Bernard Silver 1952. godine, ali je tek kasnije je usavršen i onda mogao da bude plasiran na tržište pod podsticajem američkog inženjera Džordža Lorera.

Nakon toga je 3. aprila 1973, bar-kod usvojen, dogovorom velikih proizvođača i distributera, kao standardni sistem koji je korišćen za identifikaciju potrošačkih proizvoda.

Prvi proizvod koji je skeniran pomoću svog karakterističnog bar-koda, 26. juna 1974. godine u Ohaju, bio je paketić žvakaće gume. Taj proizvod je sada izložen u Nacionalnom muzeju američke istorije u Vašingtonu.

Bar-kod je bio i inspiracija i za određene umetnike, a kritičari su ga smatrali simbolom prekomerne potrošnje ili globalizacije. Neke čak podseća na rešetke „konzumerskog zatvora“.

Zvanično je kod je u Evropi poznat kao EAN-13 (Evropski broj artikla - European Article Number) ili samo kao 13, broj cifara koji poseduje.

Bar-kod polako odlazi u istoriju jer ubrzano ga zamenjuje digitalni QR kod, koji i običlnim kupcima, ako su povezani na internet, daje više informacija o proizvodu.

Foto: Pixabay/Tumisu
QR kod daje mnogo više informacija

 

QR kod drugačijeg izgleda, površina koja kombinuje crne i bele tačke raspoređene na kvadratu, a 1994. osmislio ga je Japanac Masahiro Hara. QR kod je skraćenica za "kod sa brzim odgovorom" (Quick Response Code).

Njegova prednost u odnosu na bar-kod je u tome što može da sadrži mnogo više informacija, na primer o sastavu proizvoda, što je neophodno za reciklažu.

U Srbiji je QR kod poznao široko poznat nakon uvođenja nagradne igre sa fiskalnim računima, gde se pomoću ovog koda može proveriti da li je račun ispravan, tj, „fiskalizovan“ ali i prijaviti ga na svoj „račun“ u samoj igri.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike