Od keša do QR koda: Koje načine plaćanja omogućava nova fiskalizacija?

22.12.2021

11:43

0

Autor: 24sedam

Kao rezultat inicijative Narodne Banke i popularizacije Dina kartica i IPS QR koda, na tržištu Srbije je već registrovano preko 2 miliona korisnika mobilnog bankarstva

Od keša do QR koda: Koje načine plaćanja omogućava nova fiskalizacija?
photo (2) - Copyright Unsplash.com

 Šta donosi nova fiskalizacija kada je u pitanju prihvatanje platnih kartica i drugih načina bezgotovinskog plaćanja? Neke stvari ostaju iste, a neke od novina odnose se i na načine plaćanja koje je od sada, moguće uvesti. 

Promet koji se obavlja preko platnih kartica raste iz godine u godinu. U Srbiji se trenutno svaka peta transakcija obavi platnom karticom, međutim, kako broj bezgotovinskih transakcija na godišnjem nivou raste 10%, očekuje se da ćemo vrlo brzo dostići razvijenije evropske zemlje u kojima se čak svaka druga transakcija obavlja na ovaj način. Kao rezultat inicijative Narodne Banke i popularizacije Dina kartica i IPS QR koda, na tržištu Srbije je već registrovano preko 2 miliona korisnika mobilnog bankarstva koji su spremni su da plaćanja vrše putem IPS QR koda. Ove promene, naravno, uticaće i na privrednike koji će od proleća biti u obavezi da koriste fiskalne kase. 

Novi fiskalni uređaji – dva u jedan 

Odabrali ste uređaj i softver, prijavili prostorije i dobili bezbednosni element i subvenciju države za nabavku novog fiskalnog uređaja. Ostaje pitanje – šta sve možete da uradite uz pomoć istog? Pored unapređenog softvera koji omogućava da, između ostalog, upravljate narudžbinama, pratite smenski rad, vodite skladišta, obavljate administraciju dokumenata ili nivelaciju cena, postoje i neke nove opcije kada je u pitanju bezgotovinsko plaćanje. 

Promo
 

Aparat fiskalne kase i terminal za prihvat platnih kartica do sada su bile dve razdvojene komponente - kasu ste nabavljali od distributera, a terminal od banke. Novine koje donosi aktuelna fiskalizacija su novi fiskalni uređaji koji u sebi sadrže obe komponente (aparat i terminal), a uz to prihvataju dodatne načine bezgotovinskog plaćanja, i to daljinskim unapređenjem platne aplikacije na samom uređaju. 

Birajte uređaje sa sertifikovanim softverom 

U zavisnosti od fiskalnog uređaja koji odaberete (a na tržištu već postoje uređaji koji ovo omogućavaju) ne morate da menjate poslovnu banku, kao ni dotadašnji način rada preko banke. Postoji mogućnost da će vas neki dobavljači uslovljavati promenama poslovne banke, zato je preporuka da proverite uslove i ponudu pre nego što odaberete model fiskalnog uređaja. 

Unsplash.com
 

Takođe, imajte u vidu da to što vaša kasa fizički izgleda kao da može da prima kartice, odnosno ima NFC i magnetni čitač platnih kartica, ne znači da postoji sertifikovan softver za plaćanje za tu kasu, niti da je uređaj sertifikovan za izvršenje platne transakcije. Dakle, potrebno je potvrdite sa dobavljačem da li je uređaj sertifikovan za prihvat bezgotovinskih načina plaćanja. Većina uređaja koji će se nuditi na tržištu Srbije, nije, niti će u skorije vreme biti prihvatljivi za izvršenje platnih transakcija, a postoje i nesertifikovani, jeftiniji uređaji za koje je neizvesno kada i da li će se pojaviti sertifikovan softver. Proces izrade platne aplikacije mora proći nekoliko faza odobrenja od strane kompanija kao što su VISA i MasterCard, zatim poslovnih banaka i drugih institucija, te uz velika finansijska ulaganja može da traje i po šest meseci. Ukratko, ukoliko planirate da nabavite kasu sa prihvatom platnih kartica, uzmite onu koja već ima integrisan sertifikovan softver, a ne onu koja će ga možda imati u budućnosti. 

Mesečni troškovi kroz pakete 

Platne terminale su do sada nudile isključivo banke kroz mesečnu rentu, a preduzetnici nisu imali opciju otkupa terminala. Cene su se kretale između 1200 i 1500 rsd, a banka je za svaku transakciju naplaćivala i određeni procenat (u zavisnosti od poslovne politike banke, procentualna naknada kretala se u rasponu od 2-3%).

Promo
 

U sistemu nove fiskalizacije, različiti ditributeri na tržištu nude pakete, odnosno jednostavnija, objedinjena rešanja. Telekom, na primer, uz kupovinu uređaja, omogućava, po ceni od 1600 dinara mesečno nudi: servis uređaja, zamenu u slučaju kvara, 24/7 podršku za platne usluge, kao i 20.000 dinara platnog prometa putem bezgotovinskog plaćanja. Za promet preko 20.000 dinara će biti obezbeđeni konkurentni uslovi, kako navode iz kompanije. Poređenja radi, 20.000 prometa sa 2% naknade bi kod banke koštalo 400 dinara, što znači da bi platni promet, uz fiksnu mesečnu naknadu, iznosio između 1600 i 1900 dinara. 

Fiskalizacija je dobra prilika da iskoraknete iz zone komfora i nabavite uređaj koji će vam omogućiti da osavremenite poslovanje, a vašim korisnicima pružiti šansu da uslugu plaćanja obave na način koji im najviše odgovara. Na ovaj način ćete omogućiti mušterijama više opcija za plaćanje, a istovremeno i povećati šanse da privučete nove (mlađe) kupce.  

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike