Kamate u dinarima će tek porasti, da li uzeti kredit u evrima

22.03.2023

09:20

0

Autor: 24sedam

Kredite ne uzimati osim stambenih i to pod jednim uslovom, upozoravaju finansijski analitičari

Kamate u dinarima će tek porasti, da li uzeti kredit u evrima
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kamatne stope će, prema oceni investitora i nekadašnjeg brokera sa Volstrita Vladimira Đukanovića, nastaviti da rastu i u narednom periodu i neće se smiriti ove godine, pa sada ne bi trebalo uzimati nikakve kredite, osim stambenih, a i njih jedino ako na taj način s plaćanja rente za iznajmljivanje stana prelazi na plaćanje rate kredita u istom iznosu.

Nije bolja situacija ni sa kratkoročnijim kreditima u dinarima, jer u ovom trenutku belibor nije stigao da isprati rast referente kamatne stope koju je NBS povećala 10. marta.

- Ali, to će tokom sledeće nedelje nivelisati i belibor će biti oko 5,8 odsto – kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača „Efektiva”.

A problem se neće smanjiti u dogledno vreme, kažu stručnjaci.

- Kamatne stope će ići nagore jer nismo smirili inflaciju i dokle god imamo inflaciju razumno je da centralne banke, kao što radi i Narodna banka Srbije, podižu referentne kamatne stope. Banke to sada moraju da rade čak i agresivnije - rekao je Đukanović za Tanjug.

On je ocenio je da je inflacija najveće zlo u svakoj ekonomiji a da je jedini poznati lek za ovu bolest ekonomije dizanje referentnih kamatnih stopa i hlađenje ekonomije. Đukanović je istakao da je veliki problem to što smo ušli u inflatornu spiralu, što potvrđuje činjenica da i nakon godinu dana od početka rata u Ukrajini cene divljaju.

- Nadao sam se da će cene naći plato na kome će stati, ali to se nije desilo. Inflacija prvih meseci ove godine jeste krenula na dole, ali sada ponovo ide na više - naglasio je Đukanović.

Veliki investitor nije isto što i mali

Đukanović je ocenio i da je suma od 50.000 evra, do koje su kod nas depoziti osigurani, mala i predložio da se poveća na 75.000 evra. Govoreći o tome u šta bi oni koji imaju novac mogli da ga ulože, Đukanović je naveo da investitori u kriznim vremenima čekaju da se stvari slome i udare o dno, pa onda kupuju jeftino, s idejom da kada se sve okrene to i prodaju.

- Tako rade veliki investitori, a nije isto da li je neko profesionalni investitor, odnosno ima li ekstra kapital sa strane, ili je reč o običnim građanima. Kod nas su nekretnine tradicionalno mesto gde ljudi parkiraju novac, a ja mislim da to nije naj efikasniji način  - rekao je Đukanović.

Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača „Efektiva” ukazuje da postoji šansa da oni koji sada podignu kredit mogu, ukoliko bi došlo do pada kamatnih stopa, proći bolje, ali naglašava da se ne može predvideti kako će se to odvijati, piše novosadski „Dnevnik“.

Po njegovim rečima, pre sedam, osam godina kamatne stope su bile niske i za kredite u evrima i u dinarima.

- Stambeni krediti u evrima tada su bili nikad povoljniji, euribor je bio dugo negativan, a kada se na to doda marža banke, kamatne stope su bile od dva do 2,5 odsto - rekao je Gavrilović.

On je ukazao da se pre oko 15 godina vrednost euribora kretala od 4,5 do skoro pet odsto, pre pet- šest godina euribor je bio negativan i tako je bilo do početka prošle godine, kada je počeo da raste i sada je 3,1 odsto. Po njegovim rečima, period niskih kamatnih stopa bio je mamac za građane i oni sada plaćaju znatno veće kamatne stope.

On je dodao da banke nikada ne gube i da će se to videti kada izađu bilansi banaka za 2022. godinu. NBS je povećala referentnu kamatnu stopu, kao i Evropska centralna banka, građani plaćaju veće rate, ali se niko ne pita gde odlazi taj novac - naglasio je Gavrilović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Dnevnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike