Kamate rastu, stambeni krediti opet poskupljuju, a evo šta će preduzeti Narodna banka Srbije

16.03.2023

19:45

0

Autor: S. G.

Evropska centralna banka ponovo je povećala referentnu kamatu i tako podigla cenu svih kredita indeksiranih u evrima

Kamate rastu, stambeni krediti opet poskupljuju, a evo šta će preduzeti Narodna banka Srbije
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Evropska centralna banka podigla je i na današnjoj sednici referentnu kamatnu stopu, i to za 50 baznih poena zbog, kako su rekli, inflacije koja će "predugo ostati previsoka“.

Ova odluka imaće uticaja i na Srbiju, odnosno na sve građane koji su zaduženi u evrima, pre svega one koji imaju stambene kredite. Zbog rasta kamate ECB svi krediti indeksirani u evrima će poskupeti, što znači da će im mesečne rate uskoro porasti.

NBS produžila olakšice i na 2023.

U Srbiji je, kako navode u NBS, učešće stambenih kredita u ukupnim kreditima stanovništvu premašilo 40 odsto, a iznosi ukupno 580,3 milijarde dinara, što su podaci za kraj 2022. godine. U NBS kažu i da su stambeni krediti tokom 2022. ostvarili stopu rasta od 10,6 odsto i da su bili najtraženija kategorija kredita od strane stanovništva.

Kako su za 24sedam objasnili u NBS, na kretanje kamatnih stopa na evroindeksirane kredite stanovništvu na domaćem tržištu pre svega utiču kamatne stope na evropskom tržištu novca, a oko 70 odsto ovih kredita je direktno vezano za tromesečni i šestomesečni euribor.

- Imajući to u vidu, kao i da je ECB najavila da će nastaviti sa povećanjem svoje referentne kamatne stope u ovoj godini, može se očekivati i dalji rast kamatnih stopa na evroindeksirane kredite na domaćem tržištu – ističu u NBS.

Zbog pretnje rasta problematičnih kredita NBS je, kako su nam otkrili, produžila primenu mere usmerene na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita građanima.

24sedam/Katarina Mihajlović
NBS propisala olakšice prilikom otplate kredita

- To podrazumeva da banke i tokom ove godine, tačnije do 31. decembra, mogu da ponude olakšice u vidu produžavanja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina od datuma dospeća poslednje rate kredita, a da se to produženje ne odrazi na regulatorni tretman potraživanja. Na taj način banke se dalje podstiču da produže rok otplate stambenih kredita za dodatnih pet godina u odnosu inicijalno ugovorenu ročnost, što u trenutnim okolnostima rasta stope euribora u kratkom roku može smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita s varijabilnim kamatnim stopama i sprečiti rast problematičnosti stambenih kredita – objašnjavaju u NBS.

Različiti scenariji za klijente

Oni podsećaju da su 2018. propisali da su banke dužne da klijente koji uzimaju kredit s promenljivom kamatnom stopom, na odgovarajućem obrascu obaveste o rizicima zaduživanja s promenljivom nominalnom kamatnom stopom, pri čemu klijentima daju poseban prikaz rasta (s različitim scenarijima) rate kredita u slučaju rasta promenljive kamatne stope.

Profimedia Pixabay
 

- Pored produženja roka otplate stambenih kredita za najduže pet godina, napominjemo da banke mogu u pojedinačnim slučajevima u kojima dođe do problema u otplati obaveza, nezavisno od toga da li je to uzrokovano rastom promenljive kamatne stope, da u skladu sa svojim internim pravilima i procenom ponude korisnicima određene olakšice u otplati, kao što su zastoj u otplati, refinansiranje, produženje roka otplate i sl. Ipak, za sada, to isključivo zavisi od samih banaka i njihove procene – kažu za 24sedam u NBS. 

Prilikom svakog zaduživanja, upozorava NBS, a posebno na duge rokove (rokovi otplate stambenih kredita mogu biti i 30 godina), građani treba da imaju u vidu da se kamatne stope u toku perioda otplate mogu značajno promeniti, što je važno ukoliko se uzimaju krediti s varijabilnom kamatnom stopom.

- Takođe, treba da vode računa i o tome da i njihovi budući, a ne samo tekući prihodi, treba da obezbede uredno servisiranje obaveza po ovom osnovu. Pored toga, ukoliko se zaduže u valuti u kojoj ne ostvaruju prihode, treba da imaju i vidu da može da postoji valutni rizik, pogotovo kada je reč o dugoročnim kreditima – naglašavaju u NBS.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike