Ne očekuju da će inflacija rasti: U februaru 2024. inflacija možda na pola sadašnje

21.03.2023

09:12

0

Autor: 24sedam

Ni u finansijskom ni u privrednom sektoru Srbije ne očekuju da će inflacija nastaviti da raste, pokazala anketa Ipsosa

Ne očekuju da će inflacija rasti: U februaru 2024. inflacija možda na pola sadašnje
Ilustracija - Copyright Profimedia

Procena koliko će nam inflacija pasti za godinu dana prilično se razlikuje u finansijskom i privrednom sektoru Srbije. Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija za godinu dana, u februaru 2024, iznositi osam odsto, i to predstavlja nepromenjenu vrednost u prethodnih pet anketa, kaže Narodna banka Srbije.

Prema rezultatima ankete agencije Ipsos, inflacija će biti osam odsto, a prema agenciji Blumberg, nešto niža - 7,2 odsto, saopštila je centralna banka.

Kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika privrede za godinu dana unapred su se u prethodnih šest meseci stabilizovala i kretala oko 10 odsto, što je ujedno i vrednost očekivanja koja je zabeležena u februarskoj anketi.

Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža u odnosu na kratkoročna očekivanja, tako da trenutno nema bojazni od dugoročne visoke inflacije.

Očekivanja predstavnika finansijskog sektora za dve godine unapred ostala su nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznosila su pet odsto, dok su za tri godine unapred nastavila da se kreću u granicama cilja NBS, ali na nivou od 3,6 odsto, dakle niže od očekivanja iz januarske ankete koja su iznosila četiri odsto.

Kada je reč o srednjoročnim očekivanjima privrednika, iz NBS navode da su ona ostala nepromenjena i za dve godine unapred iznose sedam odsto, a za tri godine pet odsto.

Rezultati ankete, koji se odnose na dve i tri godine unapred, mogli bi da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku, ali dužem nego što je to procenila Narodna banka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike