Mali: Rast penzija biće dvocifren, tačan procenat znaćemo u septembru

12.03.2023

12:49 >> 14:02

0

Govoreći o profesionalizaciji javnih preduzeća naveo da je u pripremi Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije

Mali: Rast penzija biće dvocifren, tačan procenat znaćemo u septembru
Ilustracija - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Ovogodišnje povećanje penzija biće dvocifreno, kao što je i najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić a tačan procenat za koliko će primanja najstarijih biti povećana znaće se u septembru, kada ćemo u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) imati računicu, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

-Ta računica je usklađena sa švajcarskom formulom kojom se vodimo a koja kao parametre za određivanje nivoa rasta penzija uzima rast plata i nivo inflacije - rekao je Mali u intervjuu za današnje "Novosti".

Govoreći o profesionalizaciji javnih preduzeća, koja je i deo aranžmana Srbije i MMF-a, on je naveo da je u pripremi Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije koji je u decembru prošao javnu raspravu i sada su u toku usaglašavanja.

-On bi trebalo da targetira sve suštinske probleme u vodjenju javnih preduzeća- rekao je Mali navodeći da taj zakon uvodi načelo odgovornosti, javnosti, efikasnosti, ekonomičnosti, poštovanja pravila konkurencije, da definiše ciljeve centralizovanog vlasničkog upravljanja, rečju definiše korporativno upravljanje.

Mali je naveo da se očekuje da se predlog ovog zakona pred Vladom Srbije nađe u prvoj polovini ove godine. Kada je reč o investicionim planovima u putnoj i železničkoj infrastrukturi, naveo je da se između ostalog planira rekonstrukcija, izgradnja i modernizacija više od 2.000 kilometara pruga kao i oko 950 kilometara puteva.

Odgovarajući na pitanje koliki rast BDP se može očekivati ove godine Mali je rekao da je projektovano realno povećanje od 2,5 odsto i da će ono biti potpuno vođeno domaćom tražnjom.

-Povećanje zarada, kako u privatnom tako i u javnom sektoru, veća zaposlenost i stabilan rast penzija, rezultiraće nastavkom rasta realne lične potrošnje koji će iznositi 2,5 procenata- rekao je Mali. 

Ministar Mali je danas najavio i da od srede kreće prijavljivanje penzionera za penzionerske kartice.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike