NALED: Siniša Mali - reformator godine

10.03.2023

12:59

0

Specijalno priznanje dobio je prvi čovek Agencije za privredne registre Milan Lučić zbog rezultata u digitalizaciji

NALED: Siniša Mali - reformator godine
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Rade Prelić

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali izabran je od NALED-a za reformatora godine.

Po odluci Upravnog odbora NALED-a priznanje mu je dodeljeno na današnjem skupu povodom 15 godina Sive knjige. Priznanje je NALED dodelio prvi put posle 2019. godine. Trećina reformi Sive knjige do sada je sprovedena u resoru Ministarstva finansija.

Mali: Brže vraćanje PDV-a

Na skupu NALED-a ministar finansija istakao je da preko Sive knjige država komunicira sa privredom.

- Ako ne slušamo njih, naša rešenja neće biti prava - poručio je Siniša Mali.

Kako je dodao, ministarstvo koje vodi u 2022. godini uradilo je najviše, četiri preporuke u potpunosti, tri delimično, i naglasio je da je uspeh eFiskalizacija i eFaktura.

- Značaj eFaktura je u ubrzanju vraćanja PDV-a, što će ministarstvo sprovesti na najbolji mogući način. Tokom februara je devet miliona faktura prošlo kroz sistem bez problema - istakao je Mali, i najavio uvođenje sistema e-akciza i e-otpremnica.

Dodao je da će za najduže dve godine porezi moći da se plaćaju preko mobilne aplikacije. Naglasio je značaj juče usvojenog novog plana za suzbijanje sive ekonomije do 2025. godine.

- Sve ovo čime se bavimo i radimo govori da nije slučajno što je Srbija počela da pobeđuje u ekonomiji i to u doba najveće ekonomske krize ikada - rekao je on.

Mali je najavio nastavak infrastrukturnih ulaganja, povećanja plata i penzija, kao i reformi koji dižu konkurentnost i atraktivnost privrede.

Više specijalnih priznanja

NALED je dodelio i više specijalnih priznanja. Tri specijalna priznanja za promociju reformi medijima i to ekonomskom novinaru Radio Beograda Ivanu Jovanoviću, urednici Blic biznisa Suzani Lakić i urednici magazina i portala Nova Ekonomija Ivani Pavlović.

Timska priznanja dobili su zaposleni za ostvarenja i rezultate u javnoj upravi i to tim Grada Sombora, kao i tim grada Zrenjanina. Specijalno priznanje dobio je prvi čovek Agencije za privredne registre (APR) Milan Lučić zbog rezultata u digitalizaciji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike